DünyaEkonomiManşet

Dünyanın halen yürürlükte olan en eski parası olan sterlin, ekonomik ve siyasi çalkantılarla savruluyor

Sterlinin dalgalı seyri TL önünde de sürüyor. 23 TL sınırına dayanan sterlin halen 21 TL civarında

BİTCOİN KADAR İSTİKRARSIZ BİR SEYİR… Dünyanın halen yürürlükte olan en eski para birimi olan sterlin, son bir aydır yaşanan ekonomik ve siyasi çalkantıdan ötürü neredeyse kripto para birimi Bitcoin kadar istikrarsız bir seyir izliyor. İngiltere’nin istifa eden başbakanı Liz Truss hükümetinin eylül ayının sonunda açıkladığı bütçe kesinti paketi piyasalarda çalkantıya yol açmış, sterlin değer kaybederken İngiltere devlet tahvillerinin faizleri yükselmişti. Her ne kadar bütçede yaratacağı 45 milyar sterlinlik açığın nasıl karşılanacağı açıklanmayan paket geri çekilmiş olsa da piyasalar durulmuş değil. Şimdi de Truss’ın ardından gelecek olan yeni liderin piyasalara güven vermesi bekleniyor.

KREDİ NOTU NEGATİFE DÖNDÜ… Piyasa analistlerine göre son bir ayda sterlin ve bitcoinde görülen dalgalanmalar neredeyse benzer bir seyir izledi. Her ne kadar bütçe kesinti paketi geri alınsa ve Truss istifa etse de piyasalarda belirsizlik sürmekte. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İngiltere’nin kredi notunu “Aa3” olarak teyit ederken, not görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirdi. Cuma akşamı piyasalar kapandıktan sonra gelen bu açıklamaya gerekçe olarak siyasi belirsizlik gösterildi. İngiltere merkezli yatırım şirketi Embark Group’n baş yatırım uzmanı Peter Toogood, sterlinin zayıf seyretmesini beklediğini belirterek, “Bütçe açığımız ve cari açığımız var ve halen başkalarının insafına kalmış vaziyetteyiz.” dedi.

STERLİN ÜZERİNDEKİ BASKI ARTACAK… Yüksek enflasyon ve enerji krizi, sterlin cinsi varlıklarda baskı yaratıyor. İngiltere’de yıllık enflasyonu, Eylül’de %10,1 ile son 40 yılın en yüksek düzeyine çıktı. İngiltere ekonomisinin resesyona girmesi beklenirken kamu borçlanmasının artmasını piyasalar sürdürülebilir görmüyor. Liz Truss’ın istifa etmeden önce görevde kaldığı 44 günün, piyasalar açısından en karışık dönemlerinden biri olarak İngiltere tarihine geçti. Bundan sonrası ise İngiltere Merkez Bankası’nın faizleri daha da artırması beklenen bir ortamda yeni gelecek başbakanın geçim sıkıntısı ve enerji krizi ile nasıl mücadele edeceğini belirleyecek politikalara bağlı. Eylül ayında İngiltere Merkez Bankası faizi %1.75’ten %2.25’e çıkarmıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu