EkonomiGenelKıbrısManşet

Dünyaya rezil oluyoruz

Geleceğin kripto parada olduğunu ve kripto para sektörünün ülkede acilen yasal bir zemine oturtulması gerektiğini vurgulayan Miracle Cash&More Direktörü Hakan Törehan, Kıbrıs’ın üzerindeki kötü imajdan acilen kurtarılması gerektiğini dile getirdi

Geleceğin kripto parada olduğunu ve kripto para sektörünün ülkede acilen yasal bir zemine oturtulması gerektiğini vurgulayan Miracle Cash&More Direktörü Hakan Törehan, Kıbrıs’ın üzerindeki kötü imajdan acilen kurtarılması gerektiğini dile getirdi

“YÖNETİLMEYEN BİR KRİPTO PARA BÜYÜK TEHDİTTİR”… Dünyada Kıbrıs’ın hali hazırda iyi bir imajla anılmadığına dikkat çeken Miracle Cash&More Direktörü Hakan Törehan, son dönemlerde özellikle Kıbrıs’ta yaşam süren veya Kıbrıs’ta üniversite öğrencisi olarak bulunan yabancı uyruklu şahısların oluşturduğu kripto para dolandırıcılık ağının sosyal medyanın gündeminde olduğunu dile getirdi. Geleceğin kripto parada olduğunu vurgulayan Hakan Törehan, kripto para sektörünün yasal bir zemine oturtulması ve siber suçlarla ilgili yasal düzenlemelerin hayata geçmesi gerektiğini vurgulayarak, aksi taktirde sadece dolandırıcılıklarla anılmakla kalmayıp, ülkenin kripto paradan hiçbir fayda elde edemeyeceğini de ifade etti. “Yasal zeminde olmayan ve yönetilmeyen bir kripto para, Kıbrıs’ın dünyada farklı bir imajla anılmasına neden oluyor ve tehlike giderek büyüyor” diyen Törehan, devlet yetkililerinin siber suçlulara ve bu yolla dolandırıcılık yapanlara zemin yaratmaktan biran önce vazgeçmesi gerektiğini ifade etti.

“YOUTUBE KANALLARINDA KKTC’DEKİ DOLANDIRICILKLAR İFŞA EDİLİYOR”… “Kripto para teknolojisinin getirdiği fırsatlar ve avantajlar olduğu gibi maalesef kötü niyetli kişiler tarafından da suiistimallere maruz kalabiliyor” diyen Hakan Törehan, son dönemde KKTC’de özellikle kripto işlemler üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık olaylarında çok hızlı artış yaşandığını ifade etti. Kripto sektörünün önde gelen uzmanlarının mevcut yürürlükte olan siber suçlar yasasının bu dolandırıcılıkları önleyebileceğini ancak ülkedeki yürütme organlarının henüz konunun öneminin farkında olmaması yüzünden mağduriyetlerin her geçen gün arttığını ifade eden Törehan, “Yüksek takipçisi olan ve kripto işlemler üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık hikayelerini paylaşan YouTube kanallarında KKTC’nin adının geçmeye başlaması tehlikenin artık ülkemizin itibarını zedeleyecek seviyeye geldiğinin göstergesidir” uyarısında bulundu.

DOLANDIRICILIK OLAYLARI HIZLA ARTIYOR

“Özellikle son 15 yıl içerisinde hızla gelişmekte olan kripto teknolojisi kendisini öncelikle kripto para birimleri ile bizlere gösterdi. Bu yeni teknolojinin getirdiği fırsatlar ve avantajlar olduğu gibi maalesef kötü niyetli kişiler tarafından da suiistimallere maruz kalabiliyor. Son dönemde KKTC’de özellikle kripto işlemler üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık olaylarında çok hızlı artış yaşanıyor.

Kripto sektörünün önde gelen uzmanları, mevcut yürürlükte olan siber suçlar yasasının bunları önleyebileceğini ancak yürütme organlarının henüz konunun öneminin farkında olmaması yüzünden mağduriyetlerin her geçen gün arttığını paylaşıyorlar. Yüksek takipçisi olan ve kripto işlemler üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık hikayelerini paylaşan YouTube kanallarında KKTC’nin adının geçmeye başlaması tehlikenin artık ülkemizin itibarını zedeleyecek seviyeye geldiğinin göstergesidir.”

“DAHA BÜYÜK KAYIPLAR YAŞAMADAN BU SORUNUN ÖNÜNE GEÇMELİYİZ”

“Çoğunluğunu KKTC deki yabancı uyrukluların oluşturduğu IP adresleri üzerinden izleri kolaylıkla sürülebilen ve internetteki birçok sosyal platform üzerinden uluslararası dolandırıcılık faaliyetleri gerçekleştiren bu kişilerin uluslararası siyasi engellerle uğraşan KKTC’nin gelecek dönemde başına daha önemli başka sorunlar yaratabileceği konusunda endişeler artmaktadır. Daha büyük kayıplar yaşanmadan ilgili güvenlik güçlerimizin kripto dünyası ve siber suçlar ile ilgili uzmanların da desteğini alarak bu olayları derinlemesine araştırması gerekmektedir. Herhangi bir siber dolandırıcılık suçu ile ilgisi tespit edilen kişi veya grupların ivedilikle yargının eline teslim edilmesi gelecek dönemde bu olayların artmasını engellediği gibi KKTC’nin uluslararası itibarına da olumlu katkı sağlayacaktır.

“ACİLEN KRİPTO PARA İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEME YAPILMALI”

Gelişen kripto teknolojisi ve kripto para piyasası içerisinde KKTC kendi fırsatlarını yaratabilir. Görüldüğü üzere büyük dünya devletleri yeni kripto ekosistemine entegre olurken sancı çekiyor ve zaman kaybediyorlar ancak gelişmekte olan ekonomiler için durumun farklı olduğu ortadadır. Yapılması gereken şey en kısa zaman içerisinde tüm dünya yatırımcılarını KKTC’ye çekebilecek bir kripto para yasasının çıkarılmasıdır. Gerekli bilgi birikimi, insan kaynağı ve operasyonel deneyime sahip olmamız bu yasanın alt yapısının hızlı bir şekilde oluşturulmasına yardımcı olacaktır ve tüm dünyadaki yatırımcıların ülkemize gelmesine fayda sağlayacaktır.

KRİPTO PARALARINIZI KAPTIRMAMAK İÇİN 5 İPUCU

1- Gerçek olamayacak kadar yüksek getiri sağlayan yatırımlardan kaçının
2- Sizi yatırım yapmaya zorlayan mesajlardan uzak durun
3- Sizinle yaptığı görüşmeyi başkalarına bahsetmenizi istemeyenlerden uzak durun
4- Herhangi bir nedenden sosyal medya hesaplarınızın şifresini kimseyle paylaşmayın
5- Özellikle arkadaşlık sitelerinde size verilen kripto yatırımlarını ciddiye almayın

Diğer Haberler

Başa dön tuşu