Güney KıbrısManşetSağlıkSürmanşet

Durum dengeleniyor, vakalarda düşüş bekleniyor

Kıbrıs Rum Hükümeti’nin Sağlık Kurulu Bilimsel Danışmanları’ndan gelen açıklamaya göre, vakalarda yaşanan uzun süreli bir yükselişin ardından durumun istikrar kazandığı ve yeni koronavirüs vakalarının sayısının düşmeye başladığı kaydedildi

Kıbrıs Rum Hükümeti’nin Sağlık Kurulu Bilimsel Danışmanları’ndan gelen açıklamaya göre, vakalarda yaşanan uzun süreli bir yükselişin ardından durumun istikrar kazandığı ve yeni koronavirüs vakalarının sayısının düşmeye başladığı kaydedildi.

Ancak Lefkoşa Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli Mikrobiyoloji / Moleküler Viroloji Profesörü Petros Karayiannis, Kıbrıs Rum Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Noel öncesi yeni tedbirler hakkında alınacak her türlü kararın son dakika ve epidemiyolojik duruma bağlı olacağını belirtti.

Son günlerde artış gösteren yüksek vaka sayısına rağmen, hükümet ayinlerin yapılabilmesi için son alınan tedbirlerin gevşetilmesi adına kilisenin baskısı altında.

Diğer yandan da alışveriş merkezi sahipleri Noel öncesi bu yıldaki kayıpların bir kısmını telafi edebilmek için yasağın kaldırılması adına hükümete ve Sağlık Bakanlığı’na çağrı yaptı.

Güney Kıbrıs Sağlık Bakanlığı da taleplerinin Sağlık Bilim Kurulu uzmanlarına iletildiğini aktardı.

“SIKI TEDBİRLER CUMA GÜNÜ 15 GÜN SÜREYLE GEÇERLİ OLACAK”

Karayiannis, Salı günkü rakamların ‘339 yeni pozitif vaka’ tünelin sonundaki ışığa işaret edebileceğini belirterek, “Genellikle Salı günleri hafta sonu nedeniyle (daha az test olduğunda) bir artış bekliyoruz. Dün yapmadık ve umarım bu iyi bir alâmettir. Elbette, rakamların stabilize olup olmadığını veya düşmekte olup olmadığını görmek için önümüzdeki iki veya üç gün içinde durumu beklemeli ve görmeliyiz ”dedi.

İki hafta boyunca daha katı tedbirlerin uygulandığı Limasol’da da vakalarda düşüş beklendiğinden söz eden Karayiannis, “İki haftanın sonuna doğru küçük bir düşüş gördük, ancak üçüncü ve dördüncü haftalarda düşüş daha muhteşemdi. Mevcut aşamada da aynı şeyi görmeyi umuyoruz. Sıkı tedbirler Cuma günü 15 gün süreyle geçerli olacak. Teorik olarak önümüzdeki hafta başında bileceğiz ”dedi.

Noel hakkında ise herhangi bir kararın ilerleyen günlerde alınacağını söyleyen Karayiannis, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Şu anki haliyle epidemiyolojik durum göz önüne alındığında, vaka sayımız artmadığı için ek önlemler alınacağını düşünmüyorum. Öyle olsaydı, gevşemelerin olması zor olurdu ve daha katı önlemler gerekebilirdi. Bunu görmüyoruz, bu nedenle önümüzdeki birkaç gün içinde vakalarda düşüş olursa, Noel sırasında küçük gevşemelerin nasıl ve ne zaman yapılabileceği konusunda dikkatli olmamız gerektiğine inanıyorum.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu