KıbrısManşetSiyaset

Durumun özeti

Geldiğimiz günde de yaşadığımız onca tecrübeden yola çıkarak görüyoruz ki Kıbrıs sorunun devamı Sayın Bozkır’ın ifade ettiği gibi dünyada bu sorundan beslenenlerin sayısı az olmadığı gibi Kıbrıs’ta da aynı sorunun devamı ile beslenen hatırı sayılır bir kesimin olduğu gerçeğidir

‘Dünyada Kıbrıs sorunundan beslenen 5 bin kişi var, sorun çözümlenirse  aç kalırlar’ dedi Volkan Bozkır.

Peki Volkan Bozkır kimdir?

Volkan Bozkır, Türk hukukçu, diplomat ve siyasetçi. Türkiye’nin eski Avrupa Birliği Bakanı ve Baş müzakerecisi, İstanbul Milletvekili, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, Türkiye-ABD Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı görevlerini yürütmüş çok değerli ve deneyimli bir kişidir.  Dolayısıyla Volkan Bey boş konuşan, temelsiz yaklaşımlarda bulunan bir figür değil. Çok önemli görevlerde idrak etmiş, Türk dış politikasının deneyimli isimlerinden biri.

Dolayısıyla “Dünyada Kıbrıs sorunundan beslenen 5 bin kişi var, sorun çözümlenirse aç kalırlar” tespiti önemli bir yaklaşımdır.

Zira yarım asırdır bir türlü çözümlenemeyen bu sorunun artık başka izahı kalmamıştır.

Sorun çok açık ki sadece adada yaşayan halkların iradesi ile çözümlenecek bir sorun olmaktan çıkmıştır. Nitekim buna defalarca şahit olduk. Fakat şunun da altını çizmekte fayda vardır. Sayın Bozkır’ın bu tespitine katılmakla birlikte küçük bir ekleme yapma ihtiyacı hissettim. Kıbrıs sorununun devamı sadece bu 5 bin kişiye fayda sağlamıyor.

Nitekim hepimiz biliyoruz ki Kıbrıs’ın her iki yanında (güney/kuzey) bu sorundan beslenen kesimler vardır. Bu kesimler düzenlerini devam ettirerek söz konusu sorunun bir şekilde sürmesinden yana tavır alırlar..

Haliyle sorunun devamı sağlanarak statüko bozulmaz, daha doğrusu bozulmasına müsaade edilmez. Ömrümüzün neredeyse tamamı Kıbrıs sorununun varlığı içinde geçiyor. Açıkçası bu vakitten sonra da soruna dair olumlu bir gelişmenin olacağını düşünmüyorum.

Kaç kuşak bu sorunun gölgesinde heba oldu gitti.

Lakin onlar heba olup giderken, birileri de sürekli bu sorundan nemalandı  ve menfaat sağladı..

Geldiğimiz günde de yaşadığımız onca tecrübeden yola çıkarak görüyoruz ki Kıbrıs sorunun devamı Sayın Bozkır’ın ifade ettiği gibi dünyada bu sorundan beslenenlerin sayısı az olmadığı gibi Kıbrıs’ta da aynı sorunun devamı ile beslenen hatırı sayılır bir kesimin olduğu gerçeğidir.

O halde şunu söyleyebilir miyiz?

Kıbrıs’ta çözümün önündeki en büyük engel, gerek dünyada gerekse Kıbrıs’ta bu sorundan mütevellit  doğrudan ya da dolaylı olarak menfaat sağlayan kesimlerdir…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu