DünyaEkonomiManşet

Düzgün kiracıya kredi avantajı!

İngiltere’de kirasını zamanında ödeyen ve iyi kredi geçmişi bulunan kişiler, “kefilsiz” mortgage alabilecek.

İngiltere’de kirasını zamanında ödeyen ve iyi kredi geçmişi bulunan kişiler, “kefilsiz” mortgage alabilecek.

FAİZİ PİYASANIN ÜZERİNDE
İngiltere’de kirasını zamanında ödeyen ve iyi kredi geçmişi bulunan kişiler, “kefile gerek duymadan” konut kredisi mortgage alabilecek. BBC’nin haberine göre, Skipton Building Society tarafından sunulan depozitosuz mortgage anlaşmasından faydalanmak isteyenlerin, en az 12 ay boyunca kirasını zamanında ödemiş olması ve iyi bir kredi geçmişine sahip olması gerekiyor. Ancak, anlaşma için sabitlenecek faiz oranı, %5.49 ile piyasa ortalamasının üzerinde. İngiltere’de şu anda ortalama faiz oranı %5 civarında.

DEPOZİTO BİRİKTİRMEK ZOR
Ülkede, ilk kez ev almak isteyenler, giderek artan kira fiyatlarının da etkisiyle birlikte, depozito biriktirme konusunda büyük zorluklarla karşılaşıyor. Bu yılın başlarında Halifax tarafından yayınlanan veriler, 2022 yılında ilk evini alan kişiler tarafından ödenen ortalama depozito miktarının 62 bin 470 sterlin olduğunu gösteriyor. Bu veri, ilk ev için ödenen ortalama depozito miktarının, 2021 yılına kıyasla %8 oranında arttığı anlamına geliyor. Skipton Building Society’nin Başkanı Stuart Haire, bu durumdaki kiracıların ev alabilmesine yönelik bir çözüm ürettiklerini açıkladı.

SIKINTI YARATABİLİR
BBC’nin haberine göre, piyasada depozitosuz mortgage anlaşmalarının artması herkes tarafından hoş karşılanmayabilir. Çünkü, yüksek kredi-değer oranıyla sunulan daha riskli mortgage anlaşmalarının, 2008 yılında görülen finansal krizin başlıca nedeni olduğu ifade ediliyor. The Guardian’ın haberinde de bu durumun, ev fiyatlarında belirsizlik yaşanan bu zamanlarda “sorumlu borçlandırma” konusundaki tartışmaları yeniden başlatabileceği belirtiliyor.

700 BİN HANE ÖDEYEMEDİ
Öte yandan, Tüketici grubu Which? tarafından yayınlanan makaleye göre, Nisan ayında ülke genelinde yaklaşık 700 bin kişi, kira veya mortgage ödemelerini gerçekleştiremedi. Kira ve enerji gibi hane faturalarının yanında mortgage faizlerinin de önemli derecede yükselmesinin bunda büyük rol oynadığı belirtiliyor. Anket yapılan katılımcılar arasında özellikle de kiracıların ödeme kaçırma oranının yüksek olduğu görüldü.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu