DünyaManşetSpor

Eduardo Galeano’nun dediğinden

“Dünyamız hiçbir zaman böylesine imkânların adaletsizce dağıtıldığı, yapılması gerekenin tek kalıba yerleştirildiği, böylesine katı kuralların uygulandığı bir dönem yaşamamıştı: Yirminci asrın sonlarına yaklaştığımız bir sırada dünyamızda insanlar açlıktan ölmüyorlarsa da zevksiz futbol yüzünden sıkıntıdan patlıyorlar”

Dün Eduardo Galeano’nun ‘Gölgede ve Güneşte Futbol’undan girdik, aynen devam edelim; “Dünyamız hiçbir zaman böylesine imkânların adaletsizce dağıtıldığı, yapılması gerekenin tek kalıba yerleştirildiği, böylesine katı kuralların uygulandığı bir dönem yaşamamıştı: Yirminci asrın sonlarına yaklaştığımız bir sırada dünyamızda insanlar açlıktan ölmüyorlarsa da zevksiz futbol yüzünden sıkıntıdan patlıyorlar” demiş muhterem. Kitabının son bölümünde de kısaca anahtar kelimeler üzerinden algı yapmış.

Şöyle ki; Futbol: Savaşın yüceltilmiş bir şekli. Kaleci: Günah keçisi. Yıldız: Yıldızlıkları pek kısa sürer. Fanatik: Gerçekleri görmezden gelme hastalığı ile sağduyusunu kaybetmiştir. Aslında fanatik bir taraftar kendi takımının zaferinden çok rakibinin yenilgisinden zevk alır. Gol: Futbolun orgazmı. Hakem: Hiçbir muhalefete izin vermeyen bir diktatör ama aynı zamanda 90 dakika gözünü ayırmadığı topla oynamak isteyebileceği de açık ama ona dokunamayan bir zavallı.

Tüm yanlışların bahanesi, tüm felaketlerin nedeni. Stat: Boş bir stattan daha hüzünlü, kimsesiz tribünlerden daha dilsiz bir şey yoktur. Top: 1938 Dünya Kupası’nda ilk kez şişirme yeri kafayı acıtmayan top kullanıldı. Futbol farklı coğrafyalarda insanlık tarihinin ortak bir ürünü olarak gelişmiş bir oyundur. Fla-Flu: Brezilya futbol tarihinin ilk klasiği. Fluminense- Flamingo maçı 3-2 (1912). Uruguay: Millî Takımı’nda siyah futbolcu oynatan ilk ülke (1916). Gençlerin adları Isabelino Gradin ve Juan Delgado. Gradin iki yol atıyor. Şili siyah futbolcu oynattılar diye maçın iptalini istiyor. İki oyuncu köle kökenli Uruguaylı. Zamora: yirmi yıl boyunca dünyanın en iyi kalecisi oldu.

Günde üç paket sigara ve birkaç da puro içiyordu.  Artur Friedenreich: Brezilya futbol tarzını yaratan kişi. Tüm zamanların en çok gol atan oyuncusu. Jose Leandro Andrade: Avrupalıların gördüğü ilk siyah futbolcu. Uruguay Millî Takımı ile 1924 Olimpiyatları’nda yer aldı. Rövaşata: Ramon Unzaga’nın Şili’de icat ettiği hareket. Jose Nasazzi: Ururguay futbolunun ilk kralı. Albert Camus: 1930’da Cezayir Millî Takımı’nın kalesini koruyordu. Neden kalecilik derseniz Camus fakirdi ve kalede ayakkabı daha az eskiyordu. Garrincha: Birçok kardeşten biriydi, çirkin ve işe yaramaz bir kuş anlamına gelen Garrincha adını aldı.

Cılızdı, çocuk felci geçirmişti, salaktı, topaldı, bir çocuk zekasına sahipti, omurgası S şeklindeydi, iki bacağı aynı tarafa doğru eğikti. Ama onun gibi sağaçık dünyaya bir daha gelmedi. Amadeo Carrizo: Hücum için kaleyi terk eden ilk kaleci. Di Stefano: Futbol tarihinin en iyi oyuncularından ‘Altın Ok’ lâkaplı hiçbir dünya kupasında oynayamayan futbolcu.

İşte, özetle “Futbol” denince Eduardo Galeano’nun şifreleri aynen bunlar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu