KıbrısManşetToplum

Efendi: “Şehir Planlama Dairesi, çevre konusunda sınıfta kaldı”

Yeşil Barış Hareketi Avukatı Emre Efendi, Şehir Planlama Dairesi’nin, Gassi bölgesinde verdiği plan onayına ilişkin yaptığı açıklamada, Şehir Planlama Dairesi’nin çevre konularında ciddi anlamda sınıfta kaldığını ifade ederek, daha hassas davranılması gerektiğini söyledi

  • “Şehir Planlama Dairesi, çevre konusunda sınıfta kaldı”
  • “Orman arazisi ilan edilen bir yer, orman arazisi statüsünden çıkarılamaz”
  • “Kesin çözüm, 2011 yılındaki Bakanlar Kurulu kararının iptali ile alınabilir”

Yeşil Barış Hareketi (YBH), 2011 yılında Gassi’deki büyük arazinin orman arazisinden çıkarılarak, özel mülkiyete dönüştürülmesinin ardından “rant uğruna” kullanılmasını önlemek için Yüksek İdari Mahkemesi’nde dava dosyalamak için kolları sıvadı.

YBH Avukatı Emre Efendi, Gassi bölgesinin orman arazisi statüsünden çıkarılarak, bölgede başlatılan girişimleri mahkemeye taşıyacaklarını açıkladı. Açıklamalarda bulunan YBH Avukatı Emre Efendi, Gassi’deki arazinin 1974 öncesi Rum ve özel mülkiyet olduğuna değinerek, “Mera olarak kayıtlıydı. İmara açık bir yer değildi, doğru olan da özel mülkte olan bir yerin imara açılmamasıdır. 1974 sonrası KKTC’de ilgili Bakanlar Kurulu kararıyla, Gassi’nin üstü, yanı, sağı-solu, her tarafını kapsayan arazi orman alanı ilan edildi” dedi.

“PARSELASYON PROJESİ, ŞEHİR PLANLAMA DAİRESİ’NDEN PLANLAMA ONAYI ALDI”

Arazinin 2011 yılında ilgili Bakanlar Kurulu kararıyla, orman arazisi olmaktan çıkarıldığını ve özel mülkiyete dönüştürüldüğünü belirten YBH Avukatı Emre Efendi, “Tahminimizce yeni satın alan kişi burada bir parselasyon projesi yaptı, bu parselasyon projesi Şehir Planlama Dairesi’nden planlama onayı aldı” ifadelerini kullandı.

Avukat Emre Efendi, Şehir Planlama Dairesi’nin çevre konularında daha hassas davranması gerektiğini kaydederek, bu tür konularda İyi İdare Yasası tahtında bölge halkına açık, sivil toplum örgütlerine açık, usulüne uygun bir danışma toplantısı yapması gerektiğini ifade etti, toplantının gerçekleştirilmeden planlama onayı verildiğine dikkat çekti. Şehir Planlama Dairesi’nin aldığı kararın yanlış olduğunu vurgulayan Avukat Emre Efendi, “Bununla da kalınmayıp, çevreyi tarumar edecek bu konuya, çok dik bir yamaca, Girne II. Bölge Emirnamesi kuralları da dikkate alınmadan, bu planlama onayı verildi” diye konuştu.

“ŞEHİR PLANLAMA DAİRESİ, ÇEVRE KONUSUNDA SINIFTA KALDI”

“Şehir Planlama Dairesi’nin verdiği planlama onayı, bizim mevzuatımıza uygun değil” diyen Avukat Emre Efendi, Şehir Planlama Dairesi’nin, çevre konularında ciddi anlamda sınıfta kaldığına dikkat çekerek, açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Daha önceki teknik konularda, Şehir Planlama Dairesi’nden ilgili yetkili isim, mahkemede verdiği şahadeti görseniz, oralardan nasıl izinler verilir, nasıl kamu yararı düşünülmeden, bireysel çıkarlar sağlama amacıyla hareket edilir açıkça görürsünüz.”

“ORMAN ARAZİSİ İLAN EDİLEN BİR YER, ORMAN ARAZİSİ STATÜSÜNDEN ÇIKARILAMAZ”

Emre Efendi, orman arazisi ilan edilen bir yerin, alanın, orman arazisi statüsünden çıkarılamayacağını, kaybettirilemeyeceğini ve devredilemeyeceğini söyledi. Efendi, bu amaçla dava için çalışmalara başladıklarını ve haftaya kadar bitirmeye çalışacaklarını belirtti.

“KESİN ÇÖZÜM, 2011 YILINDAKİ BAKANLAR KURULU KARARININ İPTALİ İLE ALINABİLİR”

Efendi, Gassi bölgesindeki kararın sadece planlama onayı üzerinde durulmaması gerektiğini vurgulayarak, kesin çözümün 2011 yılındaki Bakanlar Kurulu kararının iptali ile alınabileceğini kaydetti ve sonrasındaki alınan kararların da iptal olabileceğini açıkladı.

YBH, ARA EMİR KARARI YÖNÜNDE TALEPTE BULUNACAK

Yüksek İdari Mahkemesi’ne dosyalanacak olan davayla ilgili de konuşan Efendi, 2011 yılındaki kararın iptaline ilişkin ve ara emir kararı yönünde talepte bulunacaklarını açıkladı.

(Kıbrıs Postası)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu