KıbrısManşetSiyaset

Egemenlik diyorsunuz da!

Rumlar karşısında egemen eşit statüsü arayanların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini egemen eşit olarak görmemesi nasıl bir çelişkidir?

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lapta’daki halk buluşmasında vatandaşlık işlerinin kolaylaştırılacağı sözünü verdi, “Buranın kanunları var ama yönetmeliklerle kolayca değişebilir” dedi. Kıbrıs’ta ezberleri bozduklarını söyleyen Çavuşoğlu bundan sonra egemen eşitlik var, siyasi eşitlik değil dedi. Sayın Çavuşoğlu’nun bunları hangi sıfatla söylediği konusu elbette önemli.

Zira Kıbrıs’a “Garantör” ülke sıfatı taşıyan bir ülkenin bakanı olarak geldi kendisi.

Uluslararası hukuk nezdinde meşruiyet kazanan başka bir tanımı varsa bunun onu da da ben bilmiyorum.

Ve fakat Türkiye’nin herhangi bir bakanı Avrupa’ya veyahut da Dünya’nın başka bir kıtasına /ülkesine ziyaret gerçekleştiriyor olsaydı, yukarıda sarf ettiği bu ifadeleri oralarda da kullanabilir miydi?

Hayır.

Peki neden?

Egemen bir ülkede başka bir ülkenin bakanı/yetkilisi böylesi bağlayıcı bir üslupla o ülkenin iç /dış meselesine giren hiçbir konu hakkında bu şekilde konuşamaz.

Peki Kuzey Kıbrıs’ta neden böyle?

Rumlar karşısında egemen eşit statüsü arayanların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini egemen eşit olarak görmemesi nasıl bir çelişkidir?

Bunun izahı nedir?

Kim hangi argümanlarla bize bunu anlatacak?

Bu konuşma gerçekleşirken çıkıp “bu mesele bizim içişlerimize ait bir meseledir, Elbette burada KKTC yetkili makamlarının da sorumluluğu büyük zira Sayın Çavuşoğlu’nun kaygılarını anlıyoruz, bu konuyla da elbette ilgileneceğiz, ancak nihai kararı KKTC’nin yetkili makamları verir” diyecek yetiyi kendinde bulmayan insanlar yönetiyor maalesef ülkeyi, o da ayrı bir talihsizlik bizler için. Hal böyle olunca da Kıbrıslı Türklerin egemenlik hakları yok sayılmıştır.

Elbette dile getirilen bu konu Türkiye kökenli insanlarımızın Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşadığı sağlık, eğitim, ulaşım, barınma ve sosyal haklar gibi sorunlarla ilintili olmuş olsaydı ,çok tabidir ki Türkiye’nin bir devlet yetkilisinin bu tür mağduriyetlere dair taleplerde bulunmasının makul bir izahı olurdu. Yani mevzu anlaşılır olurdu.. Ve fakat vatandaşlık, bir ülkenin egemenlik alanıdır bu dünyada hiçbir ülkenin taviz verebileceği bir konu değildir ve hiçbir şekilde dışarıdan tartışmaya açık da değildir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu