GenelKıbrısManşetSiyaset

“Eğer zam yapılacaksa asgari ücretin artması bir anlam taşımaz”

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, GIYNIK Web TV’de resmi gazetede yayımlanan asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulundu. 10 günlük itiraz süresinin de bugün itibari ile başladığını ifade eden Bengihan, işveren ve işçi sendikaları tarafından resmi bir itiraz olmadığı sürece Asgari Ücretin önümüzdeki ay yeni ücret üzerinden verileceğini belirtti.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, GIYNIK Web TV’de resmi gazetede yayımlanan asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulundu. 10 günlük itiraz süresinin de bugün itibari ile başladığını ifade eden Bengihan, işveren ve işçi sendikaları tarafından resmi bir itiraz olmadığı sürece Asgari Ücretin önümüzdeki ay yeni ücret üzerinden verileceğini belirtti.

Asgari ücrette yüzde 12.95’lik artışın Başbakan Ersan Saner tarafından olumlu karşılanmadığını ve bu noktada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman ile ters düştüğünü belirten Bengihan, Saner ve Çağman’ın arasının asgari ücret nedeniyle açıldığını söyledi.

Belirlenen asgari ücretin Temmuz ayı açlık sınırına göre belirlendiğini ancak Ağustos ayı açlık sınırının altında kaldığını ifade eden Bengihan, “Asgari ücret açlık sınırı altında kalacaktır yeterli değildir.  Ülkenin kıt kaynaklarına karşı daha tedbirli davranabilirlerdi” dedi.

 

“ASGARİ ÜCRETLİ DAHA FAZLA MAĞDUR EDİLMEMELİ”

Resmi Gazere’de yayımlanan asgari ücrrete on günlük itiraz süresinin de bugün itibari ile başladığını ifade eden Bengihan, “Çalışma Bakanlığı’na mevcut asgari ücretin rakamına itiraz edebilecek olan temsilcilerin kimler olduğu yasada açıkça belirtilmişidir. İşçi ve işveren sendikasının bu çıkan rakama resmi olarak itiraz edebilir. Çıkan karara resmi olarak itiraz edilmesi durumunda Bakanlar Kurulu bu itirazı değerlendirilmek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na geri gönderebilir bu da Eylül ayı sonundaki maaşlarında maalesef eski asgari ücretten alınmasına neden olur.  Bu süreç içerisinde Eylül sonuna kadar herhangi bir resmi itiraz yapılırsa yine asgari ücretliye bu yeni alınan karar tutarı verilemeyecek ve sonraki aylara kalacak. Bu hükümet edenlerin işine gelir. Çünkü bu çıkan rakamdan Başbakan Ersan Saner memnun değildir. Saner komisyona haber gönderdi yüzde 11’lik artışın üzerindeki bir rakamı kabul etmeyeceğini söylemişti. Neticede 12.95’lik bir karar çıktı.  Başbakan ilgili Çalışma Bakanı’nı arayarak bu konuda tartıştı. Çalışma Bakanı ile Başbakan’ın arası bu alınan karar neticesinde açılmıştır. Bu süreçte asgari ücretlinin daha fazla mağdur edilmemesi için en kısa sürede yeterli olmadığını söylediğim bu rakamın bir an önce yürürlüğe girmesi lazım ama alım gücünün zayıflamaması için zamlarında yapılmaması lazım. Eğer zam yapılırsa bu asgari ücretin artması hiçbir anlam ifade etmez” dedi.

 

“HAYAT PAHALILIĞI ÖZEL SEKTÖREDE YANSITILMALI”

Hayat pahalılığının 6 ayda bir özel sektör çalışanlarına da yansıtılması gerektiğini savunan Bengihan, “Yaptığımız tüm eylemlerde ve söylemlerimizde asgari ücretle çalışanlarında 6 ayda bir hayat pahalılığı ödeneğinden yararlanabilmesi konusunda yasa değişikliği yapılması gerektiğini vurguluyorduk.  Bu konuda yasa taslağını da hazırladık. Bu konuda gerekli girişimlerimizi yapacağız.  Hayat pahalılığı ödeneği bir maaş artışı değildir. Ülkede yaşanan pahalılık karşısında insanların alım gücünü koruyan bir denge unsurudur. Bunun olması için mücadelemiz devam edecektir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun karar vermesi ile ilgili olan süreç başlangıç ve bitiş zamanının olması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

 

“EĞİTİME SİYASETİ AMCAOĞLU KARIŞTIRIYOR”

Öte yandan seyreltilmiş yüz yüze eğitime dair de değerlendirmelerde bulunan Bengihan, “Eğitim Bakanlığı okulların açılacağını bilmesine rağmen yetersiz ve gailesiz politikalardan dolayı çocuklarımızın eğitimi aksıyor. İki yıl bu çocuklar okuldan uzak durdular, asosyal bir gelişme ortaya çıkıyor. Bu Eğitim Bakanlığı’nın yanlış eğitim politikaları ile geleceğimizden, çocuklarımızın sağlığından endişe edilmektedir. En kısa sürede çözüm üretmelerini hem öğretmenlerimize hem de çocuklarımıza sürdürülebilir bir eğitim ortamı yaratmalarını talep ediyoruz.  Bu konuda Öğretmen Sendikaları ile dayanışma içerisindeyiz.  Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu, eğitimde siyaset olmaz diyor ancak en büyük siyaset yapan kendisidir. Siyasetin büyüğünü siz yapıyorsunuz Sayın Bakan” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu