KıbrısManşetSiyaset

Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararları açıkladı

Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararlar Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu tarafından açıklanırken, herkesin gözü kulağı elektrik faturalarında yapılacak indirim ve alkollü içki FİF oranlarında yapılacak indirim nedeniyle Bakanlar Kurulu toplantısından çıkacak karardaydı

3. UBP-DP-YDP hükümetinin ilk Bakanlar Kurulu toplantısı bugün Başbakan Faiz Sucuoğlu başkanlığında toplandı.

Saat 14.00 sıralarında başlayan toplantı yaklaşık 2 saat sürerek 16.00 sıralarında tamamlandı.

Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararlar Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu tarafından açıklanırken, herkesin gözü kulağı elektrik faturalarında yapılacak indirim ve alkollü içki FİF oranlarında yapılacak indirim nedeniyle Bakanlar Kurulu toplantısından çıkacak karardaydı.

Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“Başbakan Faiz Sucuoğlu, 39. hükümetin ilk Bakanlar Kurulu toplantısı yapıldı. Güvenoyu prosedürü devam ediyor bu nedenle yetkimiz dahilinde düzenlemeler yaptık.

Önümüzdeki süreçte yapılacaklarla ilgili planlamalar yapıldı. Bu toplantı sonucunda kamuoyuna açıklamak istediğimiz 4-5 konu var. Bu tarihten itibaren Bakanlar Kurulu sözcüsü olarak görevlendirildim ve Bakanlar Kurulu’nun ardından bir süreliğine açıklamaları ben gerçekleştireceğim.

Çok tartışılan elektrik tarifeleri ve alkollü içki fonları konusuyla ilgili Başbakan Faiz Sucuoğlu tarafından kamuoyuna açıklanan ve kamuoyunda düzeltilmesine söz verilen 2 konu var. Mart ayı ile ilgili elektrik tarifeleri ve özellikle turizmciler tarafından sitem edilen alkollü içki fonlarıydı.

Bakanlar Kurulu’nun ilk toplantısında verilen sözlerin tutulması prensibinden hareket ederek, talep edilen düzenlemeler bugün Bakanlar Kurulu’ndan geçmiştir.

Kıb-Tek’in arz güvenliğinin sağlanabilmesi için elektrik tarifelerinin güncellenmesi amacıyla 17 Şubat’ta yürürlüğe giren yeni tarifelerle ilgili 3 yıllık güncellemelerin tüketiciye yansıtılması nedeniyle bir anda gelen yüklü faturalarla ilgili 1 aylık süreyle de olsa bir iyileştirmeye gidilmiştir.

Mart ayını kapsayan gerekli düzenleme yapılmıştır. Mayıs ayında yeniden çoklu tarifeye geçebilmek adına Maliye Bakanlığı’na talimat verilmiştir.

Bu kapsamda 0-250 kw 0.98 kuruş
250-500 kw 2.70 yerine 1.70 TL ödenecek
500-750 kw 2.95 yerine 2 TL olarak olarak ödenecek
750-1000 kw 3.25 yerine 2.25
1000 kw üzerine 4 yerine 3.30 olarak hesaplanacak

Sanayi ve turizm tarifelerinde de 2.70 yerine 1.70 TL olarak hesaplanmasına karar verildi. Casinosu olan oteller için de 2.70 TL yerine 2 TL olarak belirlendi.

Bir önceki dönemde açıklanan ve bazı nedenlerden dolayı uygulanamayan bu tarifeler 38. hükümette söz verildiği gibi bugün uygulamaya girdi.

ALKOLLÜ İÇKİ FİYATLARINDA DA İNDİRİM YAPILIYOR

Gerekli dengenin sağlanabilmesi amacıyla fon oranlarının düzenlenmesi için ortak mutabakata varılmıştır. Göreve bir önceki hükümet döneminde verilen sözlerin tutulmasıyla başlayan hükümetimiz alkollü içki fonlarında beklenen indirimi yapmıştır.

Yapılan indirimle belirlenen yeni fon oranları

Bira 5 TL
Fıçı bira 6 TL
Şarap fonu 5 TL
Viski, Rakı 25 TL
Yerli üretimi desteklemek amacıyla yerli üretim alkollü ürünlerde fon ücretleri 10 TL olarak belirlenmiştir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu