EğitimGenelKıbrısManşet

Eğitim giderleri ateş pahası

ONUR ULAĞ

Yeni eğitim yılının başlamasına sayılı günler kala veliler, okul ihtiyaçlarının astronomik fiyatları nedeniyle ‘bu yükün altından nasıl kalkacaklarını’ kara kara düşünüyor

VELİLER DE ESNAF DA DERTLİ

Okul kıyafet fiyatları geçen yıla göre katlanarak arttı. Okullarda ders yılının başlamasına sayılı günler kala velileri de okul ihtiyaçlarını tamamlama telaşı sardı. Okul alışverişi için elinde listeyle sokağa çıkan veliler, fiyatlar karşısında çaresiz kalıyor. Geçen yıla oranla okul kıyafetlerinin fiyatlarında ciddi artış olduğunu söyleyen veliler, Eylül ayının çok zor geçeceği fikrinde. Ancak, bu yılın ilginç yanlarından biri, esnafın da veliler kadar dertli olması. Piyasada yaşanan pahalılık nedeniyle, birçok ürünü zamlı aldıklarını söyleyen esnaf, bunu da etikete yansıtmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

VELİLER FİYATLARDAN ŞİKÂYETÇİ

Okul alışverişine çıkan veliler ise kırtasiye malzemeleri ve okul çantalarının fiyatlarındaki aşırı zamlar bir yana, okul kıyafetleri için harcadıkları paraya isyan etti. Çocuklarının özel okulda değil devlet okulunda eğitim almasına rağmen belirlenen üniforma fiyatlarının asgari ücretle geçimini sağlayan özel sektör çalışanları için çok yüksek olduğundan yakınan veliler, üç parça üniformaya 3 bin TL’nin üzerinde para harcadıklarını, ayakkabı ve kırtasiye ihtiyaçlarının henüz listeye dahil edilmediğini söyledi. Ders kitaplarının 500 TL ile bin TL arasında satıldığını hatırlatan veliler, çocuğu devlet okulunda eğitim alan bir ailenin tek bir çocuğu için en az 7 bin TL eğitim harcaması yapması gerektiğine işaret etti. İki ya da daha fazla çocuğu olanlar için ise bu masraflar katlanarak artıyor.

EKONOMİK TABLO KÖTÜ

Ülkedeki pahalılık nedeniyle normal şartlarda ay sonunu getirmek için kılı kırk yaran veliler, çocuklarının okul ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklarını kara kara düşünürken, esnaf da yaşanan artışlardan sadece velilerin değil kendilerinin de olumsuz etkilendiğini belirtiyor. Ekonomik tablonun oldukça kötü olduğunu dile getiren veliler, geçen seneye oranla fiyatlarda ciddi bir artış yaşandığını, geliri düşük ailelerin çok zorlu bir sürece girdiğini ifade etti. Birçok öğrencinin yeni eğitim yılına eksiksiz başlayabilmesinin çok zor olduğunun altını çizen veliler, astronomik rakamlar karşısında kara kara düşünmeye başladıklarına dikkat çekiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu