EğitimGenelKıbrısManşet

Eğitimde fırsat eşitliği yok

Alayköy  İlkokul’unda koronavirüs tedbirleri kapsamında öğrencilerin kalabalık sınıflarda eğitim görmemesi için uygulanan ‘bir dolu/ bir boş’ sistemi velileri endişelendiriyor.

Alayköy  İlkokul’unda koronavirüs tedbirleri kapsamında öğrencilerin kalabalık sınıflarda eğitim görmemesi için uygulanan ‘bir dolu/ bir boş’ sistemi velileri endişelendiriyor.

Pilot bölge olarak seçilen, Yılmazköy ve yakınlarındaki bölgelerden de eğitime gelenler  nedeniyle vakaların birden fazla bölgeye yayılmasını önlemek için kırmızı ve beyaz gruplara ayrılan öğrencilerin velileri uygulamanın eğitim kalitesini düşürdüğünden endişe ediyor.

GIYNIK’a ulaşan Alayköy İlkokulu velileri haftada 2 ya da 3 gün okula giden öğrencilerin nitelikli eğitimden yoksun bırakıldıklarına ilişkin endişelerini dile getiriyorlar.

Çocuklarının yeterli ve nitelikli eğitim göremediğinden endişelendiklerini dile getiren  veliler, kış mevsimiyle birlikte çocukların daha çok hastalanacağını ve haftanın iki günü gördükleri eğitimden de mahrum kalabileceklerini, bu durumun öğrencileri olumsuz etkileyeceğini söylüyorlar.

ONLINE EĞİTİM BU MU? BU ÇOCUKLAR KOLEJ SINAVLARINA EŞİT ŞARTLARDA NASIL GİREBİLECEK?

Derslerin telafi edilemediğini de ifade eden beşinci sınıf öğrencisi bir veli, ‘çocuğum 4 işlemİ dahi yapamıyor. Online eğitimle çocuğum öğretmenin elinde tuttuğu kâğıttan ne anlayabilir?” diye sordu.

Bir başka veli ise” Bu sistemle çocuğumun eğitim hakkı elinden alındı, oğlum bu yıl kolej sınavlarına girecek ama çocuğumun eğitim hayatından bir umudum kalmadı” şeklinde konuştu.

Alayköy İlkokulu 4’ncü sınıf öğrencisi oğlunun eğitim hayatı için endişe duyan bir başka veli ise “Çocuğumu okuldan alıp özel okula vermeyi düşündüm ama ya yeniden kapanırsak online eğitimle zaten bu çocuklar bir şey öğrenmiyor” dedi.

Online eğitimde özellikle küçük yaş gruplarının konuları anlamakta zorluk çektiğini ifade eden bir veli ise, “Evde çocuklarımızın öğretmeni olduk, anne- çocuk ilişkimizi de geriletiyor. Ben çalışan bir anne olarak çocuğumla elbette  kaliteli zaman geçirmek isterim ama ödevleri, anlamadığı konuların telafisi derken çocuğuma annelik değil öğretmenlik yaptığımı fark ettim” ifadelerini kullandı.

Şu anda bir dolu bir boş şeklinde uygulanan eğitim sistemiyle çocuklar ayrıldıkları gruba göre dönüşümlü olarak haftanın üç günü ya da iki günü okula gidiyor. 19 okul eğitim hayatına bu şekilde devam ederken diğer okullar ise haftanın beş günü eğitim veriyor. Öte yandan birçok okul makul ücretler karşılığında telafi dersleri de veriyor.

“BU SADECE BİZE ÖZEL BİR UYGULAMA DEĞİL”

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Alayköy İlkokulu Okul Müdürü Özden Ünbay ise, “Bu bize özel bir sistem değil. Milli Eğitim Bakanlığı’nın programını uyguluyoruz.  Ders süreleri uzatıldı. Haftaiçi 30 saatlik ders zamanı yine 30 saate tekabül ediyor.  Alayköy İlkokulu geçen sene KKTC’de en iyi  online eğitim yapan okullardan biri olarak öne çıkmıştır. Program çerçevesinde her gün ders yaptık. Çocuklarımızın cihaz eksikliği yoktu. Yüzde 96 oranında öğrenciye ulaşım sağlayabildik.  Tabi ki online eğitimde kayıplar olmuştur ama veliler keşke gelip sıkıntılarını bize iletseler. Dönüşümlü eğitim 19 okulu kapamaktadır ve bize özgü değildir bunun sebebi de sınıf sayılarının ve servislerdeki öğrencilerin kalabalık olması.  Dönüşümlü eğitim uygulaması geldiğinde bu sayılar yarı yarıya düştüğü için tam gün ile dönüşümlü gidenler arasında çok büyük bir kayıp olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.

 

“VELİLER TALEPLERİNİ OKUL İDARESİNE İLETSİN”

Konuyla ilgili olarak GIYNIK’ın sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu ise bazı okullarda dönüşümlü eğitimden tam zamanlı eğitime geçilmesi yönünde talepler olduğunu belirterek, Alayköy İlkokulu’na giden öğrenci velilerinin de bu taleplerini okul idaresine iletmeleri durumunda gerekenin yapılacağını söyledi. Amcaoğlu, “Ders saatlerinde kayıp yoktur ama bu şekilde dileği olan okul idareleri bize ulaşsın gereğini yaparız dedik. Çocuğun okula tam zamanlı gitmesi psikolojik, sosyolojik olarak da çok önemli. Bu tip talep bazı okullardan da gelmeye başladı. Alayköy İlkokulu velileri de bu taleplerini okul idarelerine ulasınlar doğru bulunursa onlar bize gerekli talebi iletirler. Süreci idare eden Bulaş Kurumları ve Okul idareleridir” dedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu