EğitimKıbrısManşetToplum

Eğitimde kalite ayaklar altında

KTOEÖS ve KTEZO tarafından yapılan açıklamalarda, sınıf geçme ve diploma verme aşamalarında uygulanan af kararlarını eleştirerek, bunun “eğitimin iflası” olduğunu savundu

KTOEÖS ve KTEZO tarafından yapılan açıklamalarda, sınıf geçme ve diploma verme aşamalarında uygulanan af kararlarını eleştirerek, bunun “eğitimin iflası” olduğunu savundu

“DİPLOMA SAHİBİ OLMAK DA ANLAMSIZLAŞTI”
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, tarafından yapılan açıklamada, Bakanlar Kurulu kararıyla hayata geçen uygulamalarla eğitimde niteliğe zarar verildiğini, becerisi olmayan kişiler ve işsizler ordusu yaratıldığı savunuldu. KKTC’de eğitimin mezun olup diploma elde etmekten başka anlama gelmediği savunulan açıklamada, “Uygulamada alınan kararlarla öyle bir noktaya gelindi ki elde edilen veya verilen diplomanın, herhangi bir seviyeyi, niteliği veya özelliği ölçebilecek tarafı kalmadı. Demek istediğimiz şu; ortaokul, lise, meslek lisesi veya üniversite diploması anlamsızlaştı, anlamsızlaşıyor. Bir şeyi tarif etmiyor” ifadeleri kullanıldı.

“TRİBÜNLERE OYNAMAK, OY AVCILIĞI İÇİN”
“Tribünlere oymak, oy avcılığı yapmak, şirin görünmek, üniversitelere daha çok kaynak yaratmak için mi eğitime yapılan tüm bu müdahaleler?” denilen açıklamada, eğitimin esas hedefleri arasında beceri kazandırma, meslek edindirme, üretime katmanın olması gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Bu ülkede makiniste, kalıpçıya, kaynakçıya, klimacıya ihtiyaç mı yok? Yoksa dışardan getir gitsin mi şimdi olduğu gibi” ifadelerine yer verildi.

EYLEM: SINIF GEÇEN ÖĞRENCİLERİN HAKKI YENDİ
Öte yandan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Selma Eylem tarafından yapılan açıklamada, “Lefkoşa TMK’ya giriş taban puanını 3 kez düşürerek 6. sınıfa belirlenen 150 kişilik kontenjanı 200 civarına çıkardılar. Lefkoşa’da ara sınıflara diğer bölgelerdeki kolejlerden onlarca öğrenci getirdiler. Sınıf Geçme Sınav Tüzüğü’nü 2 kez değiştirip sınıfta kalan herkesi geçirerek, yandaşlara çıkar sağladılar. Sınıf geçen öğrencinin ise hakkı yendi ve yeni nesle kötü örnek olundu” ifadelerine yer verildi. “Maliye Bakanının hazırlattığı görselle öğretmenin yasal hakkını sadakaymış gibi yansıtıp öğretmeni itibarsızlaştırmaya çalıştılar” diyen Eylem, “Hiçbir hazırlık ve organizasyon yapmadan sadece ders sayısını artırarak ‘tam gün’ adı altında, prefabriklerde, öğrencilerin temel ihtiyaçlarını karşılamada mağduriyet yaşayacağı, güvenlik riskiyle iç içe olacağı, aç kalacağı sistem öğretmene ve sendikasına saldırı amacıyla dayatıldı” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu