DünyaEkonomiGenelKıbrısManşetSiyasetToplumTürkiye

Ekim ayında en çok kazandıran yatırım aracı döviz oldu

TÜİK Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları raporuna göre TL’nin eridiği Ekim ayında en çok kazandıran yatırım aracı döviz oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları raporuna göre TL’nin eridiği Ekim ayında en çok kazandıran yatırım aracı döviz oldu.

TÜİK, Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları raporunu yayımladı. Ekim ayında TL’de yaşanan rekor kayıplar nedeniyle aylık bazda en çok getiriyi döviz sağladı.

Ekim’de dolar TÜFE üzerinden %4.71 oranında getiri sağlarken Euro %3.18 ve gram altın %4.39 oranında yatırımcısına kazandırdı.

TL’Yİ FAİZ İNDİRİMİ VE ELÇİ KRİZİ VURDU

TCMB’nin Ekim ayında piyasa beklentileri üzerinde 200 baz puan faiz indirmesi ve 10 ülke büyükelçisi ile yaşanan gerginlik nedeniyle Türk Lirası döviz karşısında dip seviyeye geriledi. Aylık bazdaki kayıp yüksek olurken sene başı itibarıyla da TL, en çok değer kaybeden para birimlerinden oldu.

Ekim ayında mevduat faizi %3.86, BIST 100 endeksi %4.39 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %5.74 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

3 aylık dönemde en çok getiriyi dolar sağlarken Devlet İç Borçlanma Senetleri ise en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

6 aylık dönemde külçe altın en çok kazandıran BIST ise en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

YILLIK BAZDA TÜFE VE ÜFE KAYBETTİRDİ

TÜİK’in yıllık değerlendirmesine göre BIST en çok kazandıran yatırım aracı olurken, diğer yatırım araçları TÜFE ve ÜFE üzerinden yapılan hesaplamada yatırımcısına kaybettirdi.

ÜFE üzerinden dolar %20.70, Euro %21.87, mevduat faizi (brüt) %24.17, külçe altın %26.07 ve DİBS %28.03 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE üzerinden hesaplandığında ise dolar %3.22, Euro %4.65, mevduat faizi (brüt) %7.46, külçe altın %9.78 ve DİBS %12.17 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

BIST 100 endeksi; TÜFE ile indirgendiğinde %2.36 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu.

TÜFE, ÜFE, yatırım araçları, Türk Lirası, dolar, Euro, altın, DİBS, mevduat faizi, faiz indirimi, TCMB, kaybettiren, kazandıran,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu