GenelKıbrısKültür SanatManşet

“Eklektik Manifest: Diaspora’nın İzleri Lefkoşa’da”

ARKHE, Lefkoşa Türk Belediyesi himayesi, Vedat Kaner Vakfı ana sponsorluğu ve Pasha Group ile Türk Hava Yolları sponsorluğunda, Eklektik Manifest - Lefkoşa Bienali’ne Giriş projesini hayata geçiriyor.

ARKHE, Lefkoşa Türk Belediyesi himayesi, Vedat Kaner Vakfı ana sponsorluğu ve Pasha Group ile Türk Hava Yolları sponsorluğunda, Eklektik Manifest – Lefkoşa Bienali’ne Giriş projesini hayata geçiriyor.

Eklektik Manifest, Diaspora ana teması ve ana temayı destekleyen 2 yan seksiyonla, 7 hafta boyunca Lefkoşa ve ülkeyle buluşuyor. 1. Eklektik Manifest’in kapsamını 20 sanatçı, 6 istasyon, 8 sergi, 7 performans ve 5 panel oluşturuyor.

Proje için seçilen alanlar; Arkhe Arabahmet Kültür Evi, Arkhe Açık Alan, Eski Fransız Kültür Derneği binası, EMAA binası, Ercan Havaalanı, Lefkeliler Hanı. İstasyonlara ek olarak farklı kamusal alanlar da Eklektik Manifest kapsamında kullanılacak. 11 Mayıs’ta başlayacak olan Eklektik Manifest, 7 Hafta boyunca devam edecek ve 22 Haziran’da sona erecek.

Eklektik Manifest 2024 Diaspora teması altında iş üretecek sanatçılar; Sümer Erek, Derviş Zaim, Aslı Bolayır, Pınar Yeşilada, Alev Adil ve Serap Kanay. Ana temayı destekleyen 2024 Arşiv Seksiyonunda yer alacak sergiler; Kadir Kaba’nın Seyyarlardan Fotoğrafhanelere Kıbrıs’ta Fotoğrafın Bir Asrı ve Hikmet Uluçam Koleksiyonu’ndan seçilmiş afişlerden oluşan Filistin teması üzerine odaklanmış olan 40 Yıl Sonra Acıyı Tekrarlamak sergileri. Ayrıca Hikmet Uluçam sergisi bağlamında sanatçı Bennu Yıldırımlar özel bir ses performansı gerçekleştirecek.

Ana temayı destekleyen diğer alan ise Ars Memorativa seksiyonu. Bu seksiyonda 22/11 Performans grubu, çeşitli performanslar gerçekleştirilecek. Bu performansların ana odağını ise Sevim Burak eserleri oluşturacak.

Eklektik Manifest kapsamında ayrıca Myrrha Trio’nun Myrrha Efsanesi performansı ve Mehmet Yaşın’ın ilk kitabının 40. yılı için yapılacak olan özel etkinlik de yer alacak.

Sergi ve performanslar dışında, 7 hafta boyunca hem Eklektik Manifest sanatçılarının hem de farklı sanatçı, yazar ve akademisyenin konuşmacı olacağı paneller de izleyicilerle buluşacak.

Geleceğin Lefkoşa Bienali’ne giriş niteliğindeki ‘Eklektik Manifest’, yani birbirinden farklı olgu ve eylemlerden seçilenlerin ilanı, ilk yılında kendine tema olarak diasporayı seçti. Etimoloji diasporayı, “etrafa saçılmış tohumlar” olarak tarif ediyor. Dolayısıyla tema seçimine paralel olarak 1. Eklektik Manifest ilk çağrısını, geçmişte çeşitli gerekçelerle evinden ayrılmış (ya da ayrılmak zorunda kalmış), zaman içinde evine yeniden dönmüş ve sonra da oradan yeniden ayrılmış olan sanatçılara yaptı.

Birden fazla ev ve coğrafyanın arasında kendi üretim ağlarını ören, etrafa dağılmış bu tohumlar yaratım eyleminin gücünü bu sonu kestirilemeyen gel-gitlerden alıyor.

Bir zamanlar Kıbrıs’ta başlayan kişisel tarihler İsviçre, Fransa, İngiltere, İspanya, Türkiye ve pek çok farklı coğrafyaya yayıldı; oralarda evrilen fikirler kökleriyle harmanlanıp, onlarca yıl boyunca farklı sanat ve edebiyat çıktılarını yarattı. ‘Eklektik Manifest’ ile birlikte bu çıktılar, çağın sorunları ile yüzleşerek Lefkoşa’ya, evlerine geri dönüyor…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu