EkonomiGenelKıbrısManşet

‘Ekonomi’ halkın en önemli sorunu!

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanların %96,3’üne göre ülkede işler yanlış gidiyor

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanların %96,3’üne göre ülkede işler yanlış gidiyor

Halkın %73’ü iki sene içerisinde ekonomik durumunun daha kötü olacağı endişesinde

EKONOMİ BÜYÜK ENDİŞE KAYNAĞI

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanların büyük çoğunluğu ekonomiden endişeli. Ülkede yaşayanlar, kendi ekonomik durumu yanında, ülkenin ekonomik durumunun gelecek iki yıl içerisinde daha da kötü yöne doğru gittiği fikrinde. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) Nisan ayı araştırma sonuçlarına göre, ekonomi yanında ülkenin en önemli diğer sorunları: Yeteneksiz/beceriksiz siyasi liderler, enflasyon ve Kıbrıs sorunu olarak sıralandı. Ekonomiden sonra siyasilerin enflasyonun da önüne geçen ikinci sorun olması düşündürücüdür. CMIRS’in araştırma konusunda, “Karamsar beklentiler ve artan bunalım yanında özellikle siyaset ve ekonomi üzerinde etki edemediğini düşünen toplumun sosyal patlamalara açık hale geldiği” yolundaki yorumu dikkat çekti.

ÜLKEDE İŞLER YANLIŞ GİDİYOR

Her üç ayda bir düzenli olarak gerçekleştirilen çalışmanın Nisan 2022 dönemi 500 kişiyle telefon anketi şeklinde yürütüldü. Ankete katılanların %96.26’sı ülkede işlerin yanlış yönde gittiği fikrinde. Bu oran bugüne kadarki en yüksek seviye olarak dikkat çekiyor. CMIRS’in 2013 yılından beri Kuzey Kıbrıs’ta bu yönde yaptığı araştırmalarda ilk kez bu kadar yüksek oranda katılımcı ülkede işlerin yanlış yönde gittiğini belirtiyor. Bundan önceki en yüksek oran bir önceki araştırma olan Aralık 2021’de %93.39 seviyesinde saptanmıştı. Aralık 2021’den Mart 2021 sonuna kadarki sürede işlerin yanlış gittiğini düşünenlerin oranı %3 civarında artış gösterdi. Ülkede sadece %3.74 oranında kişinin “işlerin doğru yönde gittiğini” düşünmesi, oldukça dikkat çekici bir sonuç olarak ortaya çıkıyor.

HALKIN EKONOMİK KAYGILARI

Araştırmaya katılanların her 10 kişiden 1’i (%11,6), mali durumunun iyi olduğunu belirtirken, bu oran Aralık 2021’de %16,4, Eylül 2021’de %16,8 idi.
Çok sıkıntılı bir mali durumu olduğunu belirtenlerin oranı ise altı aylık sürede %10’dan, %18,4 oranına çıktı. Araştırmada ekonomik kaygılar ise şöyle belirlendi:
– Ülkenin ekonomik durumu önümüzdeki 2 sene içerisinde daha kötü olacak: %86.51
– Şahsi ekonomik durum önümüzdeki 2 sene içerisinde kendi daha kötü olacak: %72.62
– Mutfak giderlerini karşılayamamak: %83.73
– Hayat standardını koruyamamak: %86.95
– Borç taksitlerini ödeyememek: %78.27
– Sağlık harcamalarını karşılayamamak: %80.32

Diğer Haberler

Başa dön tuşu