EkonomiKıbrısManşetToplum

Ekonomik kriz halkı yakıyor!

Ülkedeki her 5 kişiden 4’ü iki yıl içinde ekonomik durumun çok daha kötü olacağı endişesi içinde

Ülkedeki her 5 kişiden 4’ü iki yıl içinde ekonomik durumun çok daha kötü olacağı endişesi içinde.

 ARTUN ÇAĞA

EKONOMİ BÜYÜK ENDİŞE KAYNAĞI
Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanların büyük çoğunluğu ekonomiden endişeli. Ülkede yaşayanlar, kendi ekonomik durumu yanında, ülkenin ekonomik durumunun gelecek iki yıl içerisinde daha da kötü yöne doğru gittiği fikrinde. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS-The Centers for Migration, Identity and Rights Studies) Eylül ayı araştırma sonuçlarına göre, halkın 3’te 2’si gelecek iki yıl içerisinde mali durumunun daha kötü olacağını düşünüyor. CMIRS’in Eylül 2023 araştırmasının sonuçlarına göre ülkenin en önemli sorunları: Ekonomik sorunlar, Kıbrıs sorunu, Yeteneksiz/beceriksiz siyasi liderler, Enflasyon, İşsizlik ve Yolsuzluk olarak sıralandı. Ekonominin yıllardır sorunlar listesinin başında, Kıbrıs sorununun ise ikinci sırada yer alması, “ekonomik sorunların çözümü Kıbrıs sorununun çözümünden geçer” mesajının sürekli yinelenmesini beraberinde getiriyor.

VATANDAŞIN MALİ DURUMU ÜMİTSİZ
Açıklanan verilere göre Eylül 2023 anketinde katılımcıların %63.84’ü iki yıl içerisinde kendi ekonomik durumunun daha kötü olacağını düşünmektedir. Bu oran Eylül 2021’de %68.8; Eylül 2022’de ise %70.64 düzeyinde ölçülmüştü. Geçen yıla göre düşüş olduğu görülse de “Ekonomik (mali) durumum çok daha kötü olacak” diyenlerin oranı %23’ten %31’e uçtu. En uçtaki beklentideki artış, vatandaşın kötümser beklentilerinde pek değişiklik olmadığını gösteriyor. Ankete katılanların %24.56’sı iki sene içerisinde kendi ekonomik durumunun aynı kalacağını belirtirken, gelecekte kendi ekonomik durumunun daha iyi olacağını düşünenlerin oranı ise sadece %11.51 düzeyinde gerçekleşti.

HER 5 KİŞİDEN 4’Ü’NE GÖRE BATTIK!
Halk ülkenin ekonomik durumu hakkında ise kendi durumundan daha kötümser bir yaklaşım içerisinde. Ankete katılanların %80.3’ü iki sene içerisinde ülkenin ekonomik durumunun “daha kötü” olacağı konusunda hem fikir. Bu sokaktaki her 5 kişiden 4’ünün ülkenin genel ekonomik durumdan doğrudan kötü yönde etkilendiği anlamına geliyor. Geriye kalan %20’lik (5’te 1’lik) kesimin ülkedeki servet dağılımında en üst kesimle neredeyse aynı oranda olması, araştırma sonuçlarının doğruluğunu teyit ediyor. CMIRS’in açıkladığı verilere göre ankete katılanların %11.54’ü ülke ekonomisinin iki sene içerisinde aynı kalacağı beklentisini dile getirdi. Ülke ekonomisinin daha iyi olacağını düşünenlerin oranı ise sadece %8.09 oranında kaldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu