GenelKıbrısManşetSiyasetToplum

Ekonomik krizin gölgesinde seçim

Bugün gerçekleştirilecek ara seçim, hayat pahalılığı ve döviz karşısında alım gücü günden güne eriyen vatandaşlar için anlam ifade etmese de siyasi partiler 1 milletvekili üzerinden büyük hesaplar peşinde.

Bugün gerçekleştirilecek ara seçim, hayat pahalılığı ve döviz karşısında alım gücü günden güne eriyen vatandaşlar için anlam ifade etmese de siyasi partiler 1 milletvekili üzerinden büyük hesaplar peşinde.

PROPAGANDA SÜRECİ YOĞUN GEÇTİ
Kuzey Kıbrıs halkı bugün Milletvekilliği Ara Seçimi için sandık başına gidecek. 6’sı partili, 7’si bağımsız toplamda 13 aday; Cumhuriyet Meclisi’nde Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay’ın istifası ile boşta kalan 1 sandalye için yarışacak. Parti içi hesaplaşmalar, hükümet hesapları ve halkın sandığa olan ilgisi belirleyici faktörler olacak. Siyasi partiler için bugünkü seçim ‘hayat memat’ meselesine dönmüş durumda. Neredeyse Genel Seçimlerdeki kadar büyük propaganda süreci geçiren, adım adım tüm ülkeyi dolaşan siyasi partiler için Cumhuriyet Meclisi’ndeki 1 sandalye hayati önem taşıyor.

KATILIM ORANI MERAK KONUSU
Ülke genelinde 210 bin 121 seçmen için kurulacak 713 sandıkta 2 bin 139 sandık görevlisinin görev yapacağı açıklanırken, 25 Haziran Ara Seçimi’nin katılımın en az olduğu seçimlerden birisi olması bekleniyor. Özellikle seçimin Kurban Bayramı tatili öncesine denk gelmesi nedeniyle, birçok vatandaşın resmî tatilin başlayacağı Salı gününü beklemeden hafta sonundan gerek yurtdışı gerekse yurtiçi tatili için ikametgâh bölgesinden ayrılması öngörülüyor. 1 milletvekili için sandık başına gitmeyi ‘gereksiz’ gören vatandaşlar da olduğu gibi, sandığa boykot çağrısı yapan siyasi partiler de bulunuyor.

EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYACAK MI?
 Ulusal Birlik Partisi, 24 olan vekil sayısını 25’e çıkararak Meclis’teki gücünü pekiştirmek istiyor. Her ne kadar Başbakan Ünal Üstel, “Güçlü bir hükümetle yolumuza devam etmek istiyoruz” açıklamalarında bulunsa da “Ayrılmak isteyen ayrılır” diyerek kapıyı gösterdiği hükümet ortağı YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı’yı dahi ikna edemedi. UBP’nin hedefinin hükümette YDP’yi saf dışı bırakarak ‘daha uyumlu’ çalıştığı DP ile yoluna devam etmek istediğine yönelik söylemleri ayyuka çıkmış durumda. Bu söylentilerden rahatsız olan Arıklı da bir yandan “Muhalefeti özledim” diyerek ortaklarına mesaj gönderirken, diğer yandan da YDP’nin el altından UBP’nin ara seçimi kazanmaması için çalıştığı iddiaları da siyasi kulislerin gündeminde dolaşıyor. Öte yandan Ulusal Birlik Partisi içerisinde Başbakan Ünal Üstel’e karşı yükselen ciddi bir muhalefet olduğu söylentileri de ayyuka çıkmış durumda.

İVMEYİ YUKARI TAŞIMAK İSTİYORLAR
23 Ocak Genel Seçimlerde iyi bir ivme yakalayarak 12 olan milletvekili sayısını 18’e çıkaran, Yerel Seçimlerde ise Girne ve Mağusa gibi iki büyük ilçenin belediye başkanlığını da kazanarak gücüne güç kazan Cumhuriyetçi Türk Partisi yakaladığı bu ivmeyi ara seçimde 1 milletvekilliğini kazanarak daha da yukarıya taşımayı hedefliyor. Ana hedefinde bir erken seçim olan Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin ara seçimde oy potansiyelini görerek, seçim sonucuna göre bir erken seçimi zorlaması bekleniyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu