EkonomiGenelKıbrısManşet

Ekonominin virüsü ‘enflasyon’ oldu!

Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz yaptığı değerlendirmede, “Ekonomik krizdeki en önemli virüs enflasyondur” dedi

Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz yaptığı değerlendirmede, “Ekonomik krizdeki en önemli virüs enflasyondur” dedi

Ülkede %70 kayıt dışılık olduğunu vurgulayan Deniz, Turgay Deniz, ekonomiyi kayıt altına alınmasının önemini vurguladı

“EKONOMİK KRİZİN VİRÜSÜ”… Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, “Ekonomik krizdeki en önemli virüsün enflasyon olduğunu” vurgulayarak, enflasyonun aşağıya nasıl çekilebileceğine yoğunlaşmak gerektiğini söyledi. Deniz, elektrik, petrol fiyatlarının artması; gümrük vergilerinin ve KDV oranlarının yüksek olmasının enflasyonu tetiklediğine işaret etti. Turgay Deniz BRT’de yayınlanan EkoFinans programında yaptığı açıklamada, “Bunlar piyasadaki ürünlere maliyet olarak ekleniyor ve fiyatları yukarıya doğru çekiyor. Halk bu fiyatları ödüyor. Daha sonra da kamu maliyemiz hayat pahalılığı diye ödeme yükümlülüğüne daha giriyor. Ekonomik krizde her şeyi etkileyen virüs enflasyondur. Dolayısıyla bütün çalışmamızı enflasyonu nasıl aşağı çekeriz üzerinde yoğunlaştırabilirsek, diğer şikâyet ettiğimiz tüm ekonomik sorunlarımızın da kısmen veya tamamen üstesinden gelmiş olabiliriz” ifadelerini kullandı.

“İŞLETMELERE DÜŞÜK FAİZLİ KREDİLER”… Turgay Deniz yaptığı açıklamada, enerji fiyatlarına yapılacak artışların piyasaya yansımasının nasıl minimize edilebileceği, sanayide kullanılan mazot ve gaz yağının nasıl ucuz tutulabileceği üzerinde çalışılması gerektiğini anlatarak, yüksek enflasyon nedeniyle kan kaybeden işletmelere düşük faizli krediler sağlanması gerektiğini söyledi. Deniz, gümrüklerde döviz kurunun sabitlenmesi; artan taşıma maliyetlerinin gümrüğe dâhil olmaması gibi adımların da enflasyonu aşağı çekebileceğine dikkat çekti.

“ÜLKEDE YÜZDE 70 KAYIT DIŞILIK VAR”… KTTO Başkanı Deniz, Maliye Bakanlığı’nın gelirlerini artırmak için farklı adımlar atabileceğini belirterek, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasının önemini vurguladı. Deniz, “Bu ülkede yüzde 70 kayıt dışılık vardır. Devletimizin şu anda elde ettiği vergilerin en az 3 mislini daha alabilecek bir potansiyel var bu ülkede ve bu potansiyel üzerine gidilmiyor. Hazır olana bakıyoruz. El altında olana yükleniyoruz” dedi. Maliye’nin gelirlerini artırmak için teşvik sisteminin de gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Deniz, e-devletin uygulamaya geçmesi ve reformların da daha fazla zaman kaybetmeden yapılmasının önemli olduğunu kaydetti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu