KıbrısManşet

Ekonomist, CTP milletvekili adayı Deniz, “günlük yaşam stabil para üzerinden yürütülüyor”

Deniz, stabil para birimi temelinde muhasebeye geçiş önerisine yönelik tepkilerin, yasal ya da ekonomik bir düşünceye dayanmadığını söyledi.

Ekonomist, CTP Milletvekili adayı Derviş Kemal Deniz, ülkede halen günlük yaşamın stabil para üzerinden yürütüldüğünü vurgulayarak, “Euro temelinde muhasebeye karşıyım” deyip sadece hamasi söylemlerde bulunanların, ülkeyi daha da fakirleştirmeye çalıştıklarına işaret etti.

Deniz, stabil para birimi temelinde muhasebeye geçiş önerisine yönelik tepkilerin, yasal ya da ekonomik bir düşünceye dayanmadığını söyledi.

Deniz, “Euro’ya geçiş” tartışmalarını yorumladı, buna karşı çıkanların, gerek yurt içi gerekse de yurt dışında tasarruf ve yatırımlarda yabancı para birimlerini tercih ettiklerine işaret etti.

“SIKINTILARIN AŞILMASINDA BÜYÜK ROL OYNAR”

Binlerce insanın Euro’ya geçişi hayat standartlarını yükseltmek gördüğünü belirten ekonomist Derviş Kemal Deniz, “Meselenin bilimsel ortamda verilere ve yasal uygulamalara dayalı olarak anlatılması şarttır, bu da hükümet edeceklerin görevidir” dedi. Deniz, şöyle devam etti:

“KKTC’de başta stabil para birimine geçme ve diğer ekonomik konularda yaşanan akıl tutulması halkın önemli bir kesimini etkisi altına almaktadır. Ancak stabil para birimine yani Euro’ya geçişi bir muhasebe biriminin stabil paraya endekslenmesi olarak belirlenmesi bile bugün halkın büyük bir çoğunluğunun yaşadığı sıkıntıların aşılmasında önemli bir rol oynayacağı çok açıkça görülebilmelidir.”

GÜNLÜK YAŞAM HALEN STABİL PARA ÜZERİNDE YÜRÜTÜLÜYOR

Derviş Kemal Deniz, Muhasebe kayıtlarının stabil para biriminde tutulması ve bunun devlet ve özel sektörde uygulanması bugün birçok kişiye ütopik gibi görünse de ülke gerçeklerinin bunun tam tersini söylediğine işaret etti.

“KKTC’de günlük yaşam stabil para birimleri üzerinden yürütülmektedir” diyen Deniz, gelirlerin stabil para birimine endekslemenin sadece özel sektördeki işletme ve şahısların bir icraatı olmadığını, KKTC devletinin gelirlerinin önemli bir kısmının da stabil para birimine endekslendiğini hatırlattı.

STABİL PARANIN YASALARDA DA YERİ VAR

Derviş Kemal Deniz, ülkede geçerli bazı yasalarla bir kısım işletmenin muhasebe kayıtlarını stabil para biriminde tuttuğuna işaret ettiği açıklamasına şöyle devam etti:

“Serbest Limanda faaliyet gösteren şirketler Serbest Liman Yasası altında hesaplarını döviz cinsinde tutmakta ve banka hesaplarını da döviz olarak açmak zorundadır.

Uluslararası İşletme Şirketleri de yasa altında hesaplarını döviz cinsinde tutmakta ve banka hesaplarını da döviz olarak açmak zorundadır.

Emlak sektörü stabil para birimine geçmiştir. Kiralar stabil para birimi olarak belirlenmektedir. Devletin aldığı bazı harç ve lisans ücretleri Yasalarda stabil para birimine endekslenmiştir. Araç satışları stabil para birimine endekslenmiştir.

Bu durumun dışında kalan esnafın ve iş adamının bir kısmının geliri ve başta devlet çalışanları olarak sabit maaş alanlardır. Yani bu kişi ve işletmeler her döviz krizinde etkilenenlerdir.

Bu yapılamaz deyip sadece hamasi söylemlerde bulunanlar, gerçeklerin çok uzağında daha da fakirleşen bir KKTC’ye yol alıyorlar.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu