EkonomiManşetTürkiye

Ekonomiyi zor günler bekliyor!

Ekonomistlere göre Türkiye’de ya faizler yükselecek ya da TL’nin erimesine izin verilecek.

Ekonomistlere göre Türkiye’de ya faizler yükselecek ya da TL’nin erimesine izin verilecek.

 TÜRK MUCİZESİ GERİDE KALDI
Türkiye iki zorlu seçimi geride bırakırken, gözler ekonomiye çevrildi. Yabancı analistler, Türk Lirası’nın önümüzdeki aylarda daha da düşerek halkın satın alma gücünü iyice aşındıracağı ve hükümeti hane halkını destekleyecek önlemler için milyarlarca dolar aramaya zorlayabileceği fikrinde. Yabancı analistlere göre, Erdoğan’ın mevcut ekonomi politikaları yakın bir “tehlike riski taşıyor” ve herhangi bir çözüm, zorlu önlemler içerebilir. Analistler, “Erdoğan’ın iktidardaki ilk on yılında, 2000’li yıllarda yaşanan Türk ‘ekonomik mucizesi’ geride kaldı” diyor.

GERÇEKLE YÜZLEŞME ZAMANI
Capital Economics’e göre, “Türk ekonomisi için gerçeklerle yüzleşme zamanı yaklaşıyor.” Uzmanlar, bir zamanlar ucuz iş gücü ve etkin bankacılık sistemiyle ayakta duran Türk ekonomisinin, şu anda çok az ülkenin yaşadığı, “kendi yarattığı bir sorunla karşı karşıya olduğunu” söylüyor. Ekonomistlere göre Erdoğan, yabancı “lobiler” tarafından desteklendiğini söylediği yüksek faiz oranlarına karşı savaş açmış durumda. Geçtiğimiz dönemlerde Merkez Bankası başkanları görevden alındı, TL değer kaybetti ve yıllık enflasyon resmi verilere göre geçtiğimiz sonbaharda %85’i aştı.

YA FAİZ ÇIKACAK YA TL DÜŞECEK
Türk ekonomisinde şu an en öncelikli sorun Merkez Bankası’nın nakit parasının tükeniyor olması. TCMB yılbaşından bu yana TL’yi desteklemek için 30 milyar dolar harcadı ve döviz rezervlerini 2002’den bu yana ilk kez negatif bölgeye itti. BlueBay’den analist Timothy Ash, mevcut durumun sürdürülebilir olmadığı fikrinde. Uzmanlar iki seçenek olduğunu söylüyor: Ya faiz oranlarını yükseltmek ya da TL’deki düşüşe izin vermek. Çünkü parasal destek tedbirleri, imalat ağırlıklı ekonomide düşük faiz oranlarının avantajını ortadan kaldırıyor.

FAİZ ARTIŞI ŞART
Analistlere göre, faiz oranlarında keskin bir artış bu kısır döngüyü kırmaya yardımcı olabilir, ancak Erdoğan seçim kampanyası sırasında bunu yapmayı reddetmişti. Global Source Partners’tan Atilla Yeşilada, TCMB’nin, Erdoğan’ın memur ve emekli maaşlarında vaat ettiği artışları finanse etmek için para basma ihtimaline dikkat çekiyor. Yeşilada, “Hükümet para basmadan ve hiperenflasyona yol açmadan yeniden yapılanma çabalarını nasıl finanse edecek? Bu kimsenin cevaplamak istemediği bir soru” dedi. Analistlere göre, Türk hükümetinin faiz oranlarını yükseltmekten başka çaresi yok.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu