DünyaEkonomiManşetToplum

El Nino ürünlere zarar verdi, kakao fiyatı rekor seviyeye ulaştı!

El Nino hava olayının da etkisiyle uzun süren kuraklık koşulları yaşayan Batı Afrika ülkelerinde kakao üretimi düştü, fiyatlar iki katına çıktı.

Batı Afrika‘da süren kuraklığın mahsullere zarar vermesi nedeniyle üretimi düşen küresel kakao fiyatları yeni bir rekor seviyeye ulaştı.

Çikolata yapımında kullanılan temel malzemenin maliyeti, sıra dışı ve uzun süren kuraklık nedeniyle geçen yılın başından bu yana kabaca iki katına çıktı. Yükselen kakao fiyatlarının şimdiden tüketicilere yansıdığı ve büyük çikolata üreticilerini zor durumda bıraktığı belirtiliyor.

Bloomberg‘in aktardığına göre, New York emtia piyasasında kakao fiyatları perşembe günü ton başına 5.874 $ (4.655 £) ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden Hershey, “Tarihi kakao fiyatlarının bu yıl kazanç artışını sınırlaması bekleniyor” dedi. Şirketin CEO’su Michele Buck da fiyat artışının olabileceğine işaret etti: “Gelecekteki fiyatlandırma hakkında konuşamayız. Ancak kakao fiyatlarının durumu göz önüne alındığında, işi yönetmenin bir yolu olarak fiyatlandırma da dahil olmak üzere araç kutumuzdaki her aracı kullanacağız.”

El Niño etkisi

İklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle dünya tarihindeki en sıcak 10 yıl, 2010 ile 2022 arasında yaşandı. El Niño hava olayının da etkisiyle 179 günde sıcaklık rekorunun kırıldığı 2023, tüm zamanların en sıcak yılı oldu.

El Niño, dünyanın en büyük iki kakao çekirdeği üreticisi olan Gana ve Fildişi Sahili‘nde havanın daha kuru ve sıcak olmasına neden oluyor. İklim değişikliğinin neden olduğu daha yüksek sıcaklıklar ve yağış düzenindeki değişiklikler de hasat üzerinde etki yaratıyor.

Pasifik Okyanusu’ndaki fenomenin en büyük etkisi ise Güney yarımkürede görülüyor. Kuru havanın ve değişen yağmur rutinlerinin etkisiyle, çikolatanın ham maddesi olan kakaonun fiyatı geçen yılın başından beri yaklaşık iki katına çıkmıştı.

Price Futures Group analistlerinden Jack Scoville, “Tüccarlar bir başka kısa üretim yılı konusunda endişeli” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu