EğitimKıbrısKültür SanatManşetSiyasetToplum

Elcil’den çarpıcı iddia: YÖDAK üyesi para karşılığı yayın yapan ‘sözde’ bilimsel derginin kurucusu!

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, basına açıklama yaparak, "Bilimsel yayın, akademik yükselmenin temel adımlarından biridir" şeklinde konuştu.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), bugün sabah saat 11:00’da YÖDAK önünde, basın toplantısı gerçekleştirdi.

Adanın kuzeyinde 23 tane faal ve 12 tane de izin almış açılmayı bekleyen üniversite bulunduğundan bahseden KTÖS, bu üniversitelerde görev yapan akademik personelin bir kısmının ve akademik olarak yükselmek isteyenlerin bilimsel yayın yapmaları konusunda yaşananlar, para karşılığı bilimin istismar edildiğine dikkat çekti.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, basına açıklama yaparak, “Bilimsel yayın, akademik yükselmenin temel adımlarından biridir” şeklinde konuştu.

Bu konuda parasız olarak yayın yapan ve yayınlanan bilimsel makaleleri değerlendirme süzgecinden geçiren bilim kurullarının olduğu bilimsel dergilerin esas olduğunu hatırlatan Elcil, son dönemlerde para karşılığı, herhangi bir bilim süzgecinden geçirilmeden sözde bilimsel yayın yapan dergilerin, mantar gibi çoğaldığına vurgu yaptı.

“Bu bilimsel dergilere şaibeli/yağmacı (Predotor) dergi tanımlaması yapılarak, https://beallslist.weebly.com/ kara listesine alınmışlardır” diyen Elcil, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) para karşılığı yayın yapan bu şaibeli/yağmacı dergilere yönelik mücadele başlatmış olup, birçoğunu da kapatmıştır.

Doğu Akdeniz Üniversitesi’ndeki yasal süreçleri çiğnemesine rağmen, YÖDAK başkanlığına atanan Sn. Turgay Avcı, şaibeli/yağmacı dergi sahiplerini korumak için açılan soruşturmaları engellemektedir.

Kara listede olup, para ile yayın yapan bu şaibeli/yağmacı dergilere müşteri bulan şirketlerden bir tanesinin kurucusu olan Sn. Hüseyin Uzunboylu, şu anda YÖDAK üyesidir. Sn. Hüseyin Uzunboylu 13 Mayıs 2013 tarihinde Mağusa Serbest Liman Bölgesi’nde “Science Park Research Organization and Consultant LTD” isminde hisselerinin 198’inin kendisine, 2 hissenin de Mukaddes Demirok adına kayıtlı olduğu bir şirket kurmuştur.

Sn. Hüseyin Uzunboylu 20 Kasım 2019 yılına kadar bu şirketin direktörlüğünü yapmıştır. 2019 yılında şirket Bakanlar Kurulu kararı ile ismini Birleşik Dünya Yenilik ve Araştırma Merkezi LTD olarak değiştirmiştir. Sn. Uzunboylu kendine ait hisselerini de, şu anda yedi yaşında olan oğluna devretmiş, direktörlüğe ise kardeşini getirmiştir.

Bu şirket para karşılığı şaibeli/yağmacı olarak tanımlanan ve kara listede olan bir kısım dergide bilimsel yayın yapmaktadır. Yaptığımız tespitlerde sadece iki dergide 427 adet makale yayınlamışlardır. Para ile şaibeli/yağmacı dergilerde yayın yaptırarak akademik ünvan almak ülkemizde hakkı ile bu ünvanları alan akademisyenlere de bir hakaret olduğu gibi, eğitim standartlarına olumsuz etki yapmanın en güzel örneğidir. Tanınmamışlığın avantajını kullanmak herhalde böyle bir uygulamadır.

Burada sorulması gereken sorular şunlardır:

  • Para karşılığı şaibeli/yağmacı dergilerde yayın yapma konusunda neden YÖDAK sesini çıkarmamaktadır?
  • YÖDAK’ta bu konu ile ilgili açılan soruşturmayı Sn. Turgay Avcı neden kapatmıştır?
  • Yağmacı dergilerde para karşılığı yayın yapan bir şirketin kurucusu Sn. Hüseyin Uzunboylu’yu YÖDAK üyeliğine atamakla meclis bu yapılan uygulamalara onay vermiş olmuyor mu?
  • Para karşılığı şaibeli/yağmacı dergilerde yayın yapan bir şirketin kurucusunun YÖDAK üyesi olması “kuvvetler ayrılığı ilkesine” aykırı değil mi? Meclisin bu konuda hangi adımı atacağını merakla takip edeceğiz.
  • Kamu görevlilerinin 16 yaşından küçük çocuklarının şirketten hisse alması yasaya aykırı olmasına rağmen, 5 yaşındaki bir çocuğa nasıl olur da hisse devri yapılabilmektedir?
  • Serbest Liman bölgesinde böyle bir şirket kurulması hangi amaca hizmet etmektedir?
  • Türkiye’de önemli bir dolandırıcılık olayı yaratan Çiftlik Bank’ın da serbest liman bölgesinde kurulduğu gerçeğinden hareketle, burada kurulan şirketlerin incelemeye alınması gerekmiyor mu?
  • Serbest Liman bölgesinde kurulan şirketlerin KKTC içinde faaliyet yürütmeleri yasaya aykırı değil mi?
  • Bu şirketin makale karşılığı bazı kişilerden 4,000 Dolar veya 4,500 Euro aldığı bilgimize gelmiştir. Bu rakamlarla ilgili şirket yetkililerinin cevabı nedir?
  • Bu şirket kuruluş ücreti olarak 2,700 Euro ödemiştir. Kurulduğu 2013 yılından beri KKTC Devleti’ne ne kadar vergi ödemiştir?

Saygılarımızla.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu