GenelKıbrısManşet

Elde çakıstez kırma devri bitti

DEVRİM DEMİR

Güzelyurt’ta 46 yıllık torna ustası İlker Kadirler, kendi icat ettiği zeytin kırma makinesi ile Kıbrıs sofralarının vazgeçilmezi ‘çakıstez’ severlere kolaylık getirdi

KENDİ ELLERİ İLE ÜRETTİ

Hazırlaması zahmetli olsa da yemesi oldukça keyifli olan çakıstezi, daha kolay şekilde yapmak artık mümkün. Bu sene zeytin hasadı çakıstezlik denilen sofralık zeytin ile başladı. Güzelyurt’ta 1972 yılından bu yana ‘tornacı’ dükkânı işleten İlker Kadirler, senelerdir severek yaptığı mesleğinde kendini geliştirerek zeytin kırma makinesini üretti. Kadirler, insanların uzunca bir zamanını alan çakıstez kırma işlemini kolaylaştırmak adına, üç yıl önce büyük emek sarf ederek ürettiği makinesi ile Güzelyurt ve bölgesinde zeytin hasadı dönemi onlarca kişinin işini kolaylaştırıyor.  Günde yaklaşık iki ton çakıstez kırabilen makineye ilgi oldukça yoğun. Bölge halkının işini kolaylaştıran zeytin kırma makinesi ile ilgili İlker Kadirler, ‘GÜZELYURT’ Gazetesine konuştu.

ZEYTİNİ BOYUTLARINA AYIRIYOR

Güzelyurt ve çevresinin zeytin üretiminde iyi bir yerde olduğunu kaydeden Kadirler, ürettiği makinenin ihtiyaç olduğunu gözlemleyerek bu işe giriştiğini anlattı. Çakıstez kırma makinesi yanında, bir de zeytini boyutlarına göre ayıran makinesi bulunan Kadirler, üreticilerin ilgisinden oldukça memnun. Geliştirilmesi mümkün olan bu makine sayesinde hem zamandan hem de emekten tasarruf ediliyor. Üç yıldır, çakıstez kırma makinesinin bölge insanına hizmet verdiğini kaydeden Kadirler, “İlk sene deneme süreciydi. İnsanlar burayı öğrendi ve benimsedi. İnsanlara yardımcı olmak ve yaptığınız bir icattan olumlu sonuç almak çok mutlu ediyor. Günde yaklaşık iki ton çakıstez kırabiliyoruz. Bunu elde kırmak aylar istiyor. Tahminlere göre, bir kişi elde bir gün içerisinde en fazla 25-30 kilo çakıstez kırabiliyor. Çakıstez kırma makinesi ile çok pratik sonuç alıyoruz” dedi.

ÇAKISTEZ FESTİVALİNİN YAPILMASINI İSTİYORLAR

‘GÜZELYURT’ Gazetesine konuşan zeytin üreticileri, her yıl Eylül ayının son haftası Güzelyurt Belediyesi’nin katkıları ile Kalkanlı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (KAYDER) düzenlediği ‘Çakıstez Festivali’ ile ilgili hala bir açıklama yapılmadığından dert yandı. Zeytin üreticileri, festival ile ilgili Güzelyurt Belediyesinin konuya sıcak bakmadığı yönünde duyumlar aldıklarını kaydederek, “Çakıstez Festivali her yıl düzenli olarak yapılmakta. Etkinlik üç gün boyunca sürer Kıbrıs kültürü tanıtılır, bununla beraber çakıstez ön plana çıkar” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu