EkonomiGenelKıbrısManşetSiyasetToplumTürkiye

Elektrik çok fena çarpacak!

Türkiye’de %120’yi aşan oranlardaki elektrik zammının KKTC’de ne kadar olacağı hala devlet sırrı.

TİKEN’e ulaşan bilgilere göre, Bakanlar Kurulu tekli fiyat sistemini kabul ederken, zamları onaylamaktan korktu.

ELEKTRİKTE TEK ZAMANLI TARİFE DÖNEMİ… Bakanlar Kurulu kararı ile elektrikte çoklu tarife uygulaması yürürlükten kalktı. Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik İnkişaf Değişiklik Tüzüğü’ne göre önümüzdeki aydan itibaren tek zamanlı tarife uygulamasına geçilecek. Aynı zamanda konut tarifesi içinde uygulanmakta olan, tüketim tutarında %15’lik indirim de yeni tarifeyle yürürlükten kalkarken, Mart ayından itibaren elektrik ücretlerine kullanım limitine göre yüzde 30’u aşan oranlarda zamların gelmesi bekleniyor. Bu arada, Resmi Gazete’de yayımlanan enerji satış tarifesinde yeni ücretlerin yer almaması dikkati çekti. Alınan bilgilere göre, Bakanlar Kurulu, yeni zamlı tarifeyi Kıb-Tek yönetim kurulunun insafına terk etti. Ücretler birim maliyet kadar artırılsa bile ortalama yüzde 28’e denk geliyor.

BAKANLAR ZAMLARI ONAYLAMAKTAN KORKTU… TİKEN’e ulaşan bilgilere göre, Kıb-Tek tarafından hazırlanıp, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı üzerinden Bakanlar Kurulu’nun önüne gelen yeni elektrik ücretleri bakanlar tarafından imzalanmadı. Konuya yakın çevreler, ücretlerin astronomik oranlarda artışları içermesi nedeniyle (yeni hükümet belli olmadan) hiçbir bakan ücret düzenlemesini imzalamaya cesaret edemedi. Yeni hükümet kurulmadan, kabinedeki şimdiki bakanların koltukları da garanti değil. Bu çevrelere göre “Mevcut bakanlar koltukta kalıp-kalmayacaklarını bilemedikleri için, daha 3-5 hafta önce seçim döneminde halka verdikleri sözden cayan isimler olarak anılmaktan korktu.”

AKLIMIZLA ALAY EDERCESİNE… Bu arada, Kıb-Tek Yönetim Kurulu eski üyelerinden Yusuf Avcıoğlu da konuyla ilgili ilginç bir yorum paylaştı. “Bakanlar Kurulu sessiz sedasız Yeni Elektrik İnkişaf Nizamnamesini onaylayarak Resmi Gazetede yayımladı. Yeni Nizamname ile Çoklu Tarife Sistemi yürürlükten kaldırılarak, Eski Tarife Sistemine dönüş yapıldı. Üstelik Nizamname aklımızla alay edercesine BOŞ bir TABLO ile paylaşıldı. Bu ne anlama mı geliyor? Bakanlar Kurulu, yeni birim fiyatları, deyim yerindeyse bombanın pimini çekerek yeni hükümetin atayacağı yeni Kıb-Tek Yönetim Kurulu’nun kucağına bıraktı. Yeni birim Fiyatlar Kıb-Tek tarafından belirlenip, web Sitesinde yayınlanacak. Şu an 0.98 TL olarak uygulanmakta olan elektrik birim maliyetlerinin, 2.70 TL olduğunu da belirtmek isterim.

ÇOK KULLANAN ÇOK, AZ KULLANAN AZ… Kıb-Tek Müdürü Gürcan Erdoğan, “Yaptığımız düzenleme ile eski (tekli) sistemde olduğu gibi düşük kullananlar düşük tarifede kalacakları için daha uygun fiyat ödeyecek. Elektrik kullanımı kademeli olarak arttıkça fiyatlar yukarıya çıkacak. Burada amaç, halkın elektriği tasarruflu kullanmasını sağlamaktır” dedi. Elektrikte yeni tarife düzenlemesi ile “az kullanan az, çok kullanan çok ödeyecektir” diyen Erdoğan, elektrikte yeni birim fiyatlarının Kıb-Tek Yönetim Kurulu tarafından önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyledi. Erdoğan’ın da açıklamasında yeni zam oranları hakkında bilgi vermemesi dikkati çekti. Zamların Türkiye’deki yüzde 120’yi bulan oranlardaki artışa benzemesinden endişe ediliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu