GenelKıbrısManşet

Elektrik işkencesi bitmek bilmiyor

Uzun bir süredir, Kıb-Tek’teki yatırım eksikliği, arıza ve artan ihtiyaçtan kaynaklı olarak devam eden elektrik kesintileri yetmezmiş gibi dün bir de yakıt sorunundan kaynaklı olarak tamamen elektriksiz kalma korkusuyla yüzleştik

12 GÜN SONRA AYNI TEHLİKE YİNE KAPIYI ÇALACAK… Teknecik Elektrik Santrali’ne fuel-oil yakıt taşıyan geminin geçtiğimiz hafta Perşembe günü ülkeye gelmiş olmasına rağmen, yakıtı temin eden firmaya 7 milyon 400 bin Dolarlık ödeme yapılmadığı için günlerce gemi Teknecik Elektrik Santrali açıklarında bekletildi. Dün öğle saatlerinde, Teknecik Elektrik Santrali’nin depolarında 24 saatlik yakıt kaldığının ortaya çıkması ülkede infial yarattı. Kasası neredeyse tamamen boş olan ve satın aldığı yakıtı dahi ödeyemeyecek pozisyonda olan Kıb-Tek’in borç yükü ise arttıkça artıyor. Dün akşamüzeri saatlerinde yakıt ihalesini kazanan Sideral Lines Firması’nın devreye girmesiyle birlikte, gemideki yakıt Teknecik Elektrik Santrali’nin depolarına aktarılırken, 12 gün sonra yeniden aynı sorunla karşı karşıya kalacağımız da öğrenildi. Stoktaki yakıtın sadece 12 günlük olduğu ve 12 gün sonra gelecek olan yakıtın alınabilmesi için 7,5 milyon Dolarlık ödeme yapılması gerektiği ortaya çıkarken, söz konusu ödemenin yapılmaması halindeyse ülke tamamen karanlığa gömülecek.

SUCUOĞLU’NDAN ZAM AÇIKLAMASI “AZDAN AZ, ÇOKTAN ÇOK”… Öte yandan, Cumhuriyet Meclisi’nde ant içme töreninin ardından GIYNIK TV canlı yayınında elektrikte yaşanan sorunlara ilişkin açıklamada bulunan Başbakan Faiz Sucuoğlu, halkı hiçbir şekilde karanlıkta bırakmayacaklarını ve akaryakıt sorunundan kaynaklı böyle bir durumun yaşatılmayacağını vurguladı. Her gelen gemi ile borç yükününün her ay daha da arttığını ifade eden Sucuoğlu, Kıb-Tek’i dipsiz bir kuyuya benzeterek, “Şu anda olduğu gibi sürekli çözümsüzlük içerisindeyiz” dedi. Elektrik fiyatlarında yapılması zaruri hale gelen zamla ilgili de konuşan Sucuoğlu, yumuşak bir geçişle zam yansıtmayı ön gördüklerini ifade ederek, az kullanana az, çok kullanana çok artış yansıtacaklarını kaydederek, bu uygulama ile de dar gelirli vatandaşları koruyacaklarını belirtti.

SUCUOĞLU: YENİ BİR YÖNTEM KURTULUŞUMUZ OLABİLİR… Yükselen elektrik üretim maliyetlerinin önüne geçebilmek için, alternatif enerji üretim yolları arandığını ifade eden Sucuoğlu, geçtiğimiz hafta kendisine yeni ve modern bir elektrik üretim modeli ile ilgili sunum yapıldığını ve teknik elemanlarla ile değerlendirme sürecinde olunduğunu aktardı. Konuyla ilgili detay vermeyen ve değerlendirme sonucunda olumlu sonuca varılırsa bunun ülkemiz için kurtuluş olacağını aktaran Sucuoğlu, Avrupa’da belli ülkelerde bu tekniğin kullanıldığını ve önümüzdeki 30 yılın enerji üretim yöntemi olacağını da savundu.

ULUS GÖKER DURUMA İSYAN ETTİ…

KIB-TEK Akaryakıt Temin İhalesini kazanan Sideral Lines Denizcilik firması direktörü Kaptan Ulus Göker, akaryakıt ihalesini kazanmalarının ardından geçtiğimiz hafta Perşembe günü ülkeye gelen yakıtın yedinci sefer olduğunu ifade etti. Bu seferlerin tümünde de benzer sıkıntılar yaşandığını fakat dışarıya yansıtılmadan kendisinin inisiyatif alıp Kıb-Tek finanse edilerek yakıtın Teknecik Elektrik Santrali depolarına aktarıldığını kaydeden Göker, “Ben bugüne kadar sözleşmeden doğan haklarımın hiçbirini talep etmedim ama bu kez artık kendim bankaya borçlanıp faiz ödeyerek bu yakıtın aktarılmasını sağlamayacağımı ilettim. İhale şartnamesinde yakıtın kalitesinin düşürülmesine rağmen ben yüksek kalitedeki yakıt özellikleriyle teklif verdim ve şartnamede talep edilenden daha kaliteli bir yakıt ülkeye getirdim” diyerek, kendisinin tüm uyarılarına rağmen ihale şartnamesine demoraj ücretinin Kıb-Tek tarafından karşılanması maddesinin eklendiğini ve dönemin Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’nın kurumu zarara uğrattığını ifade etti.

“ERHAN ARIKLI’YA DAVA AÇACAĞIM”

Ekonomi ve Enerji Eski Bakanı Erhan Arıklı’nın halen daha Kıb-Tek’le ilgili spekülasyonlar yaratmaya devam ettiğini kaydeden Ulus Göker, “Erhan Arıklı katıldığı bir programda, ‘ihaleyi alan firma akaryakıtı peşin aldığı için parasını da peşin istiyor bu nedenle yakıtı aktarmıyor. Eğer yakıtı TPIC getirmiş olsaydı TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arardık, birilerini araya koyardık bunlar yaşanmazdı’ diyor. Halen daha kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor. Ben 6 seferde de ödemelerde gecikme yaşanmasına rağmen adeta Kıb-Tek’i kendim finanse ederek ülkenin yakıtsız kalmaması için elimden geleni yaptım ve çıkıp bunu hiçbir yerde dile getirmedim. Bugün de akaryakıt konusu kamuoyuna yansıdığı için açıklama yapmak durumunda kaldım. Fakat Erhan Arıklı, bu şekilde konuşmaya devam ederse kendisine dava açacağım” dedi.

“KIB-TEK YÖNETİMİNE İŞ BİLEN KİŞİLER GELMELİ”

“Ben de bu ülkede yaşayan bir insanım, benim ailem de bu ülkede, sevdiklerim de. Elektrik kesintilerinden bizler de etkileniyoruz, bizler de bu olumsuzlukları yaşıyoruz” diyen Ulus Göker, “Biri çıkıp bana ‘Sen yakıtı vermedin diye elektriksiz kaldık’ derse ben utançtan sokağa çıkamam” diyerek, dün akşamüzeri 17.30 sıralarında ülkeye getirilen yakıtın Teknecik Elektrik Santrali depolarına aktarılması için talimat verdiğini açıkladı. Yakıt bedelinin bugün ödeneceğine dair söz aldığını kaydeden Göker, “Sırf Kıb-Tek zor durumda kalmasın diye yakıt bedelini ben kendi cebimden ödedim” diyerek, yakıt sıkıntısının şimdilik çözüldüğünü ve ülkenin karanlıkta kalmayacağını vurguladı. 12-13 gün yetecek bir yakıt stoku olduğunu kaydeden Göker, 17 Şubat’ta yine bir tanker daha geleceğini belirterek, “Umarım yine böyle bir sorun yaşamayız ama Kıb-Tek yönetimine iş bilen kişiler gelmediği sürece daha çok bu tarz sorunlar yaşayacağız” açıklamasında bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu