EkonomiGenelKıbrısManşet

Elektrik zammına tepkiler çığ gibi!

UBP-DP-YDP hükümetinin neredeyse ilk icraatı olan astronomik elektrik zammına her kesimden tepki var

UBP-DP-YDP hükümetinin neredeyse ilk icraatı olan astronomik elektrik zammına her kesimden tepki var

Halkın tepkisini göze alan hükümet ortakları, iş dünyasından gelen eleştiriler karşısında şaşkın

SUCUOĞLU’NUN TAVRI ÖNEMLİ… UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinin daha güvenoyu almadan elektrik kullanım ücretlerin %300’ü bulan oranlarda zam yapması ülkedeki her kesimi ayağa kaldırdı. Halkın tepkisini geçmişte olduğu gibi çok da takmayan hükümet ortakları iş dünyasından gelen sert eleştiriler karşısında şaşkın. Ekonomik Örgütler Platformu (EÖP) verdiği tepkinin ardından bugün konuyu Başbakan Faiz Sucuoğlu ile görüşecek. Görüşmede elektrik ücretlerinde indirim talep edilecek.

TEPKİLER… 

EÖP DÖVİZDEN DAHA YIKICI… Patronlar Kulübü olarak da bilinen EÖP, elektriğe yapılan zammın etkisinin, Covid-19 salgını ve döviz kurlarının yükselişinden daha yıkıcı olacağı savunuldu. Platform’dan yapılan açıklamada, “KKTC ekonomisinin elektrik fiyatlarına getirilen büyük artışın üstesinden gelemeyeceğini” belirterek, yeni bir ekonomik denge oluşturulması için köklü tedbirler alınması gerektiğini kaydetti.

KTSO ÜRETİMİN İDAM FERMANI… Sanayi Odası (KTSO) yapılan elektrik zammı kararının üretimin idamı olduğunu vurguladı. Sanayi Odası’ndan yapılan açıklama şöyle: Yapılan elektrik zammı kabullenilebilir değildir. Bu zam üretime son vermekle eşdeğer olduğu gibi, halkın alım gücünün de yıkımıdır. Bu karar üretimin idam kararıdır.

KITSAB: KORKUNÇ ZAM… Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) zamla elektriğin kullanılamaz hale geleceğini ve yaz sezonunda turizm yapıp-yapamayacaklarını bilememenin şaşkınlığı içerisinde olduklarını bildirdi. Açıklamada, “Hükümet yaptığı korkunç zammı, hemen geri çekmek ve zammı kabul edilebilir seviyelere indirmek zorunda. Aksi takdirde turizm başlatılamaz” denildi.

KTOB: ANAHTARLARI SİZE VERELİM… Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Dimağ Çağıner, turizmde ve ulaşımda planlama olmayışı ve üst üste gelen zamlara elektriğin de katılması konusunda hükümeti eleştirdi. Çağıner, “Bu durumda gelin size anahtarları verelim de otelleri siz yönetiniz. Sorunlar çözmek ile sorumlu olanlar bize yük oluyor. Hem dışardan ambargo hem içerden ambargo uygulanıyor” dedi.

KİM NE DEDİ?

– Esnaf ve Zanaatkârlar Odası: Elektriğe yapılan zamdan dolayı toplum yıkımla karşı karşıya. %170’lik bir zamla rekor kırıldı. Kişi başına gelirin ortalama 7 bin Dolar’a düştüğü bir ülkede bu zam trajiktir, yıkımdır.”

– İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer: Böyle bir zamla ne turizm yapmak ne üretim yapmak mümkün değil. Zamlar iflas için son dokunuştur.

– Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz; Altından kalkılamayacak zam, bu karar piyasaya pahalılık olarak yansıyacak. Enerji fiyatlarındaki artış ödenebilecek bir rakam değil.

– Süpermarket İşletmecileri Birliği Platformu Başkanı Tanser Nizam: Yeni zamla üretim duracak, fiyatlar artacak. Üretici sektörler, sanayi, ticaret mahvolacak, batacak, bundan kurtuluş yok.

– Kuzey Kıbrıs Genç iş Adamları Derneği (GİAD): Bu zamlar neticesinde birçok vatandaş ve iş yerinin büyük sıkıntılar yaşayacağı, çok kısa süre içerisinde yeni gelecek olan faturaların ödenemeyeceği ortadadır.

– KTAMS Başkanı Güven Bengihan: 4 kişilik bir ailenin ortalama 660 kws elektrik tükettiği dikkate alınırsa bu aile aylık en az 1400 TL’lik elektrik faturası ödeyecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu