GenelManşetTürkiye

Elektrikli araç pazarı büyüyor!

Son iki yılda Türkiye’de 14 bin 896 adete ulaşan elektrikli araçlara yönelik yapılan yenilikler devam ediyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 119 şirkete elektrikli araçlar için şarj ağı işletmeci lisansı verildiğini açıkladı. Bu şirketler arasında yakın zamanda Türkiye pazarına giriş yapmaya hazırlanan elektrikli araç üreticisi Tesla da yer alıyor.

Türkiye’ye giriş yapmaya hazırlanan elektrikli araç üreticisi Tesla’nın da bulunduğu 119 şirkete elektrikli araçlar için şarj ağı işletmeci lisansı verildiğini açıkladı. Böylelikle bu şirketler ülke genelinde şarj istasyonları kurarak elektrikli araçlara şarj hizmeti sunma hakkını elde etmiş oldu.

PAZARI GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

EPDK’dan yapılan açıklamada, “Tüm lisans sahibi şirketler gibi Tesla da Türkiye’de kuracağı şarj istasyonlarında tüm elektrikli araç modellerine hizmet verecek ve şarj hizmeti fiyatını birim enerji (kWh) bedeli üzerinden belirleyecek. Türkiye’de elektrikli ulaşım alanında yapılan düzenlemelerle dünyada ilk kez şarj ağı işletmeci tanımı mevzuat kapsamına alınarak ilgili tüzel kişiler lisanslandırılmış ve yasal altyapı oluşturulmuştur. Elektrikli araç şarj istasyonlarına ilişkin yapılan düzenlemeler gerek sektör temsilcileri gerekse yurt dışındaki kurum ve kuruluşlar tarafından ilgi ve beğeniyle karşılanmıştır.

Yatırımcıların bu alana yoğun bir ilgisi gözlenmektedir. Elektrikli araç sahipleri, şarj ağı işletmeci lisansı sahibi tüzel kişilerin otoparklar, AVM’ler, benzin istasyonları gibi birçok noktada kuracakları şarj istasyonları ile oluşturacakları şarj ağlarından şarj hizmeti alabilecek ve artan akaryakıt fiyatları karşısında daha ekonomik bir seyahat yapabilecektir. EPDK’nın tüm paydaşlarla beraber sektörü ve pazarı geliştirme noktasında çalışmaları devam etmektedir. Mevzuata göre şarj istasyonu işletmek için lisans alınması tek yol değildir. Şarj istasyonu işletmek isteyen gerçek kişiler veya şirketler, lisans sahibi şirketlerden sertifika almak yöntemiyle şarj istasyonu işletme imkanına sahip olabilmektedir. Böylelikle sertifika sahibi şarj istasyonu işletmecileri; yazılım, çağrı merkezi, ödeme altyapısı gibi pek çok maliyet artırıcı kalemden de kurtulabilmektedir” denildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu