KıbrısManşetToplum

Elektrikte yine ‘kâbus’ senaryosu

Teknecik Elektrik Santrali’ne bir an önce yatırım yapılmazsa elektrik kesintilerinin tekrar başlayacağı vurgulandı

Teknecik Elektrik Santrali’ne bir an önce yatırım yapılmazsa elektrik kesintilerinin tekrar başlayacağı vurgulandı

 DOĞRUDAN ALIM
KKTC’nin her geçen gün artan nüfusu ve elektrik bağlanan konutların artışının ülkenin elektrik enerjisi kullanımını aşırı oranda artırdığına işaret edilerek, elektrik kesintilerinin yeniden halkın kâbusu olabileceği bildirildi. Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası’ndan (El-Sen) yapılan açıklamada, Teknecik Elektrik Santrali’ne bir an önce yatırım yapılmasının önemine işaret edilerek, “Nüfus ve konut artışından dolayı Kıb-Tek’e yatırım yapılmazsa elektrik kesintileri tekrardan kâbusa dönebilir” açıklamasında bulundu. El-Sen Genel Sekreteri Ahmet Tuğcu “Ülkenin enerji arz güvenliğinin sağlanması adına Teknecik Elektrik Santraline bir an önce doğrudan alım yöntemi ile yatırım yapılması gerekmektedir” dedi.

AÇGÖZLÜ FİRMALAR
Tuğcu, yaptığı yazılı açıklamada, Teknecik Elektrik Santrali için 18 Ekim’de kapanan iki adet (en az 15 MW en fazla 20 MW) dizel santral alım ihalesine katılacak firmaların 33 milyon Euro’luk keşif bedelini az buldukları ve bunun artırılmasını talep ettikleri öğrendiklerini bildirerek bu durumu eleştirdi. “El-Sen olarak yaptığımız araştırmalara göre iki santralin anahtar teslim maliyeti 26-28 milyon Euro’dur” denilen açıklamada, “Birkaç açgözlü doymaz firmaya 5-7 milyon Euro kaptırmak yerine Başbakan ve Bakanlar Kurulunun acil bir karar üreterek doğrudan alım yöntemi kararı almasını talep ediyoruz. Bu şirketlere verilecek paralar ile üçüncü bir santral daha alabileceğimiz nettir” denildi.

“DESTEK BEKLİYORUZ”
Ülkede artan nüfus ve konutlar nedeniyle elektrik enerjisi ihtiyacı arttığı belirtilen açıklamada, enerji talebinin karşılanması için Teknecik Elektrik Santraline yatırım yapılması gerektiği vurgulandı. “Kıb-Tek in elektrik enerjisini aynı makinelere sahip Aksa şirketinden kaç paraya aldığı gerçeği ortadadır” denilen açıklamaya şöyle devam edildi: “El-Sen olarak süreci çok yakından takip etmekle birlikte, sürece katkı koymak adına muhalefet, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin de doğrudan alım yöntemi ile sürecin hızlanması için Teknecik Elektrik Santraline yatırım yapılması ve uygun fiyatlara santral alımı için desteklerini bekliyoruz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu