EkonomiKıbrısManşetToplumTürkiye

Eller, vatandaşın cebinden çıkmıyor

KKTC Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını 4 ay içinde 3 kez ciddi oranda artırdı. Yıllık faiz %40’a dayandı

ARTUN ÇAĞA

KKTC Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını 4 ay içinde 3 kez ciddi oranda artırdı. Yıllık faiz %40’a dayandı.

 4 AYDA 3’NCÜ ZAM
KKTC Merkez Bankası son 4 ay içinde kredi kartı faiz oranlarını hem Türk Lirası cinsi işlemlerde hem de döviz cinsi işlemlerde 3’üncü kez artırdı. Temmuz sonunda TL işlemlerde %1.99 olan “aylık faiz oranı” ardı ardına 3 artışla %3.33’e fırladı. Ağustos’ta 73; Eylül’de 26 puanlık artışa, Kasım sonunda 35 baz puanlık bir artış daha eklendi. Ağustos-Kasım periyodunda kredi kartı faiz oranlarının yükselişi 134 baz puan (%67.3) olarak hesaplandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini %40’a çıkarırken, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak faizlerde Aralık ayında değişiklik olmayacağını açıklamıştı. Ancak, KKTC’de benzer bir adım yerine yine zam yolu seçildi.

GECİKME FAİZİ DE UÇTU
Merkez Bankası, TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak “azami gecikme faiz oranını” da üç kez artırarak, %2.49’dan %3.83’e uçurdu. 134 baz puanlık artış Temmuz ayındaki gecikme faiz oranına kıyasla %53.8 oranında daha yüksek. Yapılan hesaplamalara göre kredi kartında yıllık faizler %39.96’ya; gecikme faiz oranı da 45.96’ya çıktı. Merkez Bankası, döviz cinsi işlemlerde de kredi kartı faiz oranlarında artırdı. Yeni rakamlara göre, döviz cinsi kredi kartı işlemlerinde aylık faiz oranı 1 baz puan artışla %0.97’den %0.98’e; döviz gecikme faiz oranı ise %1.47’den, %1.48’e çıktı.

 VATANDAŞIN SIKINTILARI ARTACAK
Zamlanan faizler; bozulan ekonomi nedeniyle kredi kartı harcamalarını artırmak zorunda kalan vatandaşın sıkıntılarına yeni sıkıntılar ekleyecek. Vatandaşlar ve kurumlar harcamalarında kartlara yüklenirken, Merkez Bankası verilerine göre Eylül sonundaki kredi kartı borçları 2,9 milyar TL’yi aştı. Bu borçların 1,5 milyar bireysel kredi kartı; 1,3 milyarı da kurumsal kredi kartı borçları olarak kayıtlara geçti. KKTCMB, 58/2014 Sayılı “Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası” kapsamında, kart işlemlerinin azami aylık akdi ve azami aylık gecikme faiz oranlarını belirlemekle yükümlü.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu