EkonomiKıbrısManşetToplum

Elleri topraklı kadınlar üretiyor

Üreten kadınlarla 2021 yılında yola çıkan Kırsal Kalkınma Kadın Kooperatifi (4K KOOP), güvenilir adımlarla çalışmalarına devam ediyor

DEVRİM DEMİR

Üreten kadınlarla 2021 yılında yola çıkan Kırsal Kalkınma Kadın Kooperatifi (4K KOOP), güvenilir adımlarla çalışmalarına devam ediyor.

ÜRETİYORLAR İMAL EDİYORLAR
Üretici dört kadının bir araya gelmesiyle, Lefke bölgesinde yola çıkan kadınlar, Kırsal Kalkınma Kadın Kooperatifi (4K KOOP) ismiyle örgütlenerek, başarılarına başarı katmaya devam ediyor. Aktif üreten kadınlarla yola çıkan kooperatif üyeleri; hem tarlada çalışıyor hem de ürettiklerini imal ediyor. Üretim ve imalattan yola çıkan kadınlar, Kırsal Kalkınma Kadın Kooperatifi (4K KOOP) bünyesinde, çilek, kolakas, fasulye, salatalık ve patlıcan gibi ürünler üretiyor. Bölgede üretilen çileğin yüzde 50 sinden fazlası 4K KOOP ortağı kadınlar tarafından üretiliyor. Bölgedeki birçok ürün, kadın üreticilerin tarlasından çıkıp sofralarımıza geliyor.

 KISITLI İMKÂNLARLA BÜYÜK İŞLER BAŞARIYORLAR
4K KOOP’un kurucu üyelerinden Ziraat Mühendisi Deniz Solyalı ile yoluna devam eden emekçi kadınlar, kısıtlı imkânları ile büyük işler başarıyor. Tarladan tezgâha her gün emeklerini ortaya koyan kadınların mücadelesi büyük takdir topluyor. Üretim üzerine örgütlenen kadınlar, hem alanında uzman eğitmenlerle kendini geliştiriyor, hem de tam anlamıyla kooperatifleşmeye çalışıyor. Ürünlerini hem yurtiçi hem de yurt dışına pazarlama hedefiyle, canla başla çalışan kadınlar, özelde kendi ve bölgesi için, genelde kadınların iş yaşamındaki varlığının sürdürülebilirliği için mücadele veriyor.

 TARLADAN TEZGÂHA
Her gün taze ürünlerle kendi imkânlarını tezgâha ardından da tüketicilerin sofrasına ulaştırmanın mutluluğunu yaşayan kadınlar, 4K KOOP ürün yelpazesinin daha da genişleyerek, ürünlerin kooperatif aracılığı ile piyasaya sunulması, üreticiden tüketiciye satışının sağlanması hedefinde. 4K Lefkoşa’da; yaş meyve sebze, reçel, macun ve bal çeşitleri ile zeytin yağı, üzüm sucuğu, geleneksel yerel ürünler, organik sertifikalı ve global GAP sertifikalı ürünler, ayrıca ürettikleri likör, şarap ve zivaniyaların satışını da gerçekleştiriyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu