EğitimKıbrısManşetSağlıkToplum

Elmalı: Öğrenciler sınıflarda adeta ‘Balık İstifi’ gibi oturuyor!

Ülkemizde dün itibariyle açılan ortaokul ve liselerde gözlemlenen kalabalık sınıflar, Kovid-19 pandemi döneminde aileler başta olmak üzere kimsenin görmek istemeyeceği durumlara sahne oldu.

KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı, okulların pandemi tedbirleri kapsamında açılması gerekirken, Lapta Yavuzlar Lisesi ve Lefkoşa Türk Lisesi gibi kalabalık nüfuslu okulların neredeyse 50 kişilik sınıflarda eğitim verdiğini dile getirdi.

Ülkemizde dün itibariyle açılan ortaokul ve liselerde gözlemlenen kalabalık sınıflar, Kovid-19 pandemi döneminde aileler başta olmak üzere kimsenin görmek istemeyeceği durumlara sahne oldu.

KTOEÖS, bulaş riskinin hat safhaya çıktığını ve öğrencilerin sınıflarda adeta balık istifi gibi oturtulduğunu ifade ederek, okulların yüz yüze eğitim sürecine geçmeden önce alınması gereken kovid-19 tedbirlerinin Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından dikkate alınmadığını vurguladı.

“Neresinden tutsanız elinizde kalıyor” diyen Elmalı, toplamda 46 okulun olduğunu ve 24 okulda son durumun şu an çok kalabalık olduğunu, kolejlerde bile bu sayının 30’a ulaşmış vaziyette olduğuna dikkat çekti.

Onun yerine kendi kılavuzlarına göre bir takım tedbirler aldıklarından söz eden KTOEÖS Başkanı Elmalı, Bilim Sağlık Üst Kurulu’nun almış olduğu 3 metrekarelik alanda 1 bireyin olması gerektiği ve sosyal mesafe kuralının ise 1 metre olarak belirtilmiş olmasına rağmen sınıflarda bu kurallardan eser olmadığını ifade etti.

SINIFLARDA ÖNGÖRÜLEN RAKAM 25, GERÇEKTE 47!

Elmalı, yapılan tüm uyarılara rağmen Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın kendi kılavuzuna göre hareket ettiğini belirterek, şunları ekledi:

“Sınıflarda yoğun bir kalabalık olduğu dikkat çekiyor ve hatta 50 kişiye yakın nüfusu olan sınıflar mevcut. Sınıf koşulları olması gerekenin çok altında. 35 kişilik bir sınıfa girdik çocuklar alt alta üst üste, öğretmenlerin hareket edecek alanları dahi yok. Lapta Yavuzlar Lisesi’nde ve Lefkoşa Türk Lisesi’nde 47 kişilik sınıflar mevcut. Oğuz Veli Ortaokulu, Çanakkale Ortaokulu ve TMK kolejinde bakanlık eliyle yazılarak gelen öğrencilerden ötürü 37 kişilik sınıflar olduğunu öğrendik. Bizim sınıflar için öngördüğümüz rakam 25 kişiydi ancak bu sayı ne yazık ki baz alınmadı.”

ELMALI: BAKANLIK ELİYLE KOLEJE GİDEN ÇOK SAYIDA ÖĞRENCİ VAR

KTOEÖS Başkanı Elmalı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atarak, “Bakanlık eliyle koleje giden çok sayıda öğrenci var” dedi.

Kayıt Kabul Tüzüğü kapsamında çocuğun mezun olduğu ilkokulun, hangi ortaokula gideceğini belirlediğini ifade eden Elmas, Lefkoşa’ya yoğun talep olduğundan dolayı diğer bölgelerde farklı puan alan bir çocuğun yer değiştirip Lefkoşa’ya gelirken, daha önce o öğrenciden daha yüksek puan almış ama barajı tutturamadığı için kolejde okuma fırsatını kaçıran öğrenciler olduğunda değindi.

Elmalı, bu noktada diğer öğrencilere bir haksızlık yapıldığına parmak basarak, ortada elzem durumlar mevcutken bütçeleri gereksiz yerlere harcayan bir hükümet ile karşı karşıya kalındığını belirtti.

Geçtiğimiz yıllarda sınıflardaki nüfusun 30’larda iken şu an 40’lı, 50’li sayılardan söz etmeye başladıklarını söyleyen Elmalı, bir an önce nüfus politikası belirlenerek, proje ve planlama yapılması gerektiğini, aksi takdirde önümüzdeki sürecin çok daha zor geçeceğini sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu