KıbrısManşetToplum

Emekler torbalarda patladı

Fiyatı belirlenmediği için üreticinin elinde kalan harubun kaderi torbaların içinde çürümek mi olacak!

Fiyatı belirlenmediği için üreticinin elinde kalan harubun kaderi torbaların içinde çürümek mi olacak!


Devrim DEMİR

HARUPLAR YAĞMURU YEDİ
Ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip “Kara altın” olarak da adlandırılan harnupta taban fiyat henüz belirlenmedi. Bir dönem ülkemizin temel ihraç ürünlerinden olan harup, yıllar içerisinde değerini yitirdi. İhracat kapılarının kapanmasından sonra değer kaybeden harup üretiminden vazgeçen üreticinin, ağaç bakımını ihmal etmesi, rekoltenin düşmesine sebep oldu. Fare popülasyonunun artması ve harup arazilerinin yerine evler inşa edilmesi de harup ağacı sayısını azaltan ve rekoltenin düşmesine sebep olan diğer nedenler arasında.

HIRSIZLIK ERKEN HASAT ETTİRDİ
Bu yıl yaşanan hırsızlıklar nedeniyle erken hasat edilen harnup üreticinin elinde kaldı. Ülkemizde yıllardır harup fiyatları Ağustos aynın son haftalarında belli olurken bu yıl Ekim ayına gelinmesi rağmen belirlenmedi. Harup taban fiyatı geçtiğimiz yıl ağustos ayının ortasında açıklanırken, bu yıl açıklanmaması üreticiyi ‘eylem’ kararı almaya sürükledi.

Açıklanmayan fiyat üreticinin büyük tepkisine neden olurken, ciddi mağduriyet yaşadıklarını da kaydetti. Topladıkları ürünün evlerin ambarlarında âtıl kaldığından dert yanan üretici, GÜZELYURT Gazetesi’ne konuştu. “Emeklerimiz torbalarda patladı, bakanlık geçtiğimiz hafta sabredin fiyatlar açıklanacak denmesine rağmen durum ortada” dedi.

 TATLISU’DA REKOLTE YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ
Üreticiler bu yıl Karpaz’da harup rekoltesinin çok düşük olduğunu ancak Tatlısu bölgesinde üreticinin yüzünün güldüğünü söyledi. Tatlısu’da rekoltenin 180 tondan 300 tona çıktığını ifade eden üreticiler, fiyatın düşük kalmaması gerektiğini ve artık açıklanması gerektiğini vurguladı. Dünya piyasasında harubun kilosunun 80, 100 TL arası olduğuna dikkati çeken üretici “Dört gözle açıklanacak rakamı bekliyoruz” dedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu