EkonomiManşetToplumTürkiye

Öğrencilerin ve emeklilerin İstanbul merkezde hiç şansı yok

Yükselen kiralar, dar gelir gruplarını zorunlu olarak şehrin çeperlerine itiyor. Emekli, öğrenci ve asgari ücretli için artık İstanbul’un merkezi bölgelerinde ev kiralayamıyor

Yükselen kiralar, dar gelir gruplarını zorunlu olarak şehrin çeperlerine itiyor. Emekli, öğrenci ve asgari ücretli için artık İstanbul’un merkezi bölgelerinde ev kiralayamıyor

ÖĞRENCİLERİN HİÇ ŞANSI YOK…

Artan enflasyon ve ev fiyatları özellikle “asgari ücretli, emekli ve öğrencilerin” İstanbul’da barınma oranlarını düşürüyor. Gayrimenkul teknoloji platformu Tapusor.com’un üç grubun İstanbul’un ilçelerinde bütçelerine uygun kiralık ev bulma ihtimalini hesapladığı rapora göre, üç öğrencinin KYK burslarıyla İstanbul’da kiralık daire bulma oranı %6. Emekliler için bu oran %13 olurken, asgari ücretlinin ev bulma oranı da %33’ün altında tespit edildi. İncelemelere göre emekli, asgari ücretli ve öğrencilerin İstanbul’da kiralık daire bulma ihtimalinin en yüksek olduğu ilçeler Arnavutköy ve Çatalca oldu.

EMEKLİLERİN BÜTÇESİ YETMİYOR…

En düşük emekli aylığı üzerinden yapılan ilçe bazlı incelemede, emeklilerin Beşiktaş’ta kiralık ev bulma oranı %3 iken, Kadıköy, Bakırköy, Adalar ilçelerinde bu oran %4, Sarıyer’de %5 ve Şişli’de %6’ya kadar düşüyor. Emeklilerin bütçesine en uygun ilçeler ise %55’le Arnavutköy, %54’le Çatalca, %53’le Silivri’de ve %47 ile Sultanbeyli oldu. Emekli aylığıyla Türkiye genelinde ev kiralayabilecek iller arasında Tunceli, Hakkari, Bingöl, Kars ve Muş öne çıkarken, bu oran İstanbul’da %13; Antalya’da %18 ve Muğla’da %21 civarında.

ASGARİ ÜCRETLİ İÇİN İSTANBUL HAYAL…

Gayrimenkul pazarı asgari ücret üzerinden analiz edildiğinde ise İstanbul’da beyan edilen kiralık daire arzlarının %33’ü asgari ücretin altında olduğu tespit edildi. Bir asgari ücretli maaşının tamamını kira giderine ayırması halinde Beşiktaş’ta kiralık ev bulma oranı %9, Sarıyer’de %12, Kadıköy ve Bakırköy’de ise %15 oranında. Bu oran Çatalca’da %89, Arnavutköy ve Silivri ilçelerinde %87’ye kadar yükseliyor. Raporda ayrıca, yükselen kiralar nedeniyle, dar gelir gruplarının zorunlu olarak şehrin çeperlerine gittiği belirtilirken, merkezlerde işi olanların trafiği zorlayacak göç hareketliliği oluşturduğu da dikkat çeken ifade olarak yer aldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu