KıbrısManşet

Emirname yürürlüğe girdi

Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile Şehir Plancıları Odası’nın açmış olduğu YİM davası ile Başbakan'ın “sehven” yayınlandı diyerek emirnameyi kaldırması kararına ara emri alındı. Mahkeme, 15 Temmuzda çıkarılan emirnamenin devam ettiğini belirtti.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile Şehir Plancıları Odası’nın açmış olduğu YİM davası ile Başbakan’ın “sehven” yayınlandı diyerek emirnameyi kaldırması kararına ara emri alındı. Mahkeme, 15 Temmuzda çıkarılan emirnamenin devam ettiğini belirtti.

Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu, Başbakan Ersin Tatar’ın ‘sehven’ hata yaparak yayımladığı Emirnamenin yürürlükte olduğunu ifade ederek, “Emirname önceki Emirname ile aynıdır, sadece bu kez süresizdir çünkü İmar Planındaki sorunlar bir ayda çözülecek gibi görülmüyor. Halihazırda bir İmar Planı vardır ve biz bunun yürürlüğe girmesi taraftarıyız, ancak eğer yürürlüğe girmeyecekse veya üzerinde uzun süre çalışılacaksa, bölgeyi korumak adına Emirnamenin geçerli olması en doğrusudur” şeklinde konuştu.

15 Temmuz’da ‘sehven’ hata yapılarak yayımlanan Emirnamede, önceki Emirnameye kıyasla 27 A ve B maddelerinin çıkarıldığı da kaydedildi.

Bu maddeler, Emirname yayımlanmadan önce projelerini bitirme aşamasında olan kişilerin hak sahibi olmasını kapsıyordu.

KTMMOB VE ŞEHİR PLANCILARI ODASI’NIN BAŞVURUSU SONUCU EMİRNAMEYLE İLGİLİ ARA EMRİ VERİLDİĞİ AÇIKLANDI

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile Şehir Plancıları Odası’nın, “Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Bölgesi-Geçiş Süreci 2 (Değişiklik) Emirnamesi”nin Başbakan Ersin Tatar tarafından “sehven yayımlandı” denilerek iptal edilmesine karşı yaptığı başvuru sonucu, Yüksek İdare Mahkemesi’nin ara emri verdiği açıklandı.

Böylece, Resmi Gazete’nin 14 Temmuz tarihli sayısında yayımlanan “Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Bölgesi- Geçiş Süreci 2 (Değişiklik) Emirnamesi” yeniden geçerli oldu. Mahkeme kararıyla o günden bu yana emirname dışı yapılmış tüm işlemler de geçersiz sayıldı.

Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu’nun açıklamasına göre, mahkeme, karşı tarafı dinlemek için 29 Temmuz’a gün verdi.

Resmi Gazete’nin 14 Temmuz tarihli sayısında yayımlanan “Gazimağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Bölgesi- Geçiş Süreci 2 (Değişiklik) Emirnamesi” ertesi günkü gazetede “Düzeltme” başlığı altında “14 Temmuz 2020 tarihinde Resmi Gazete Sayı:137’de EK III A.E.462 sayfa 1129’da yayınlanan İmar Yasası (55/1989 Sayılı Yasa) altında (Değişiklik) Emirnamesi sehven yayınlandığından yürürlükten kaldırılır” denilerek kaldırılmıştı.

Şehir Plancıları Odası Başkanı Merter Refikoğlu, Başbakan tarafından emirnamenin iptal edilmesine karşı yaptıkları ara emri başvurusunda mahkemenin ara emri kararı verdiğini, böylece 14 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan emirnamenin geçerli olduğunu, 15 Temmuz’dan bu yana yapılan emirname dışı tüm işlemlerin de geçersiz olduğunu söyledi.

Son bir yılda olduğu gibi emirname kurallarının geçerli olduğunu ifade eden Refikoğlu, mahkemenin karşı tarafı dinlemek için 29 Temmuz’da duruşma yapacağını belirtti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu