EkonomiGenelGüney KıbrısManşet

Emlak piyasasında yabancılar etkili!

Kıbrıs’ın her iki yakasında da emlak sektörü benzer gelişmelerle karşı karşıya

Kıbrıs’ın her iki yakasında da emlak sektörü benzer gelişmelerle karşı karşıya

3’NCÜ ÇEYREKTE SATIŞLAR UÇTU

Güney Kıbrıs’taki emlak sektörü temsilcileri tıpkı Kuzey Kıbrıs’ta olduğu gibi yabancı alıcıların piyasa üzerindeki etkilerine işaret ediyor. Kıbrıs Rum Yönetimi Tapu Dairesi’ne göre, 2022’nin üçüncü çeyreğindeki satışlar geçen yıla göre ikiye katlanırken, yabancı yatırımcıların Güney Kıbrıs’taki mülklere olan iştahlarını kaybetmedi. Faiz oranlarındaki artışların dahi yabancı alıcıların cesaretini kırmadığına dikkati çeken emlak çevreleri, talebin 2023’te de artarak devam edeceği fikrinde. Tapu verilerine göre 2022’nin ilk 11 ayında düzenlenen satış belgesi sayısı geçen yıl 9 bin 063 iken %33 artışla 12 bin 074 oldu. Satışların 14 bin 043 adede ulaştığı 2008 yılından bu yana en iyi on bir aylık dönem.

YABANCILAR SEKTÖRÜN İTİCİ GÜCÜ

Rum Yönetimi Tapu Kadastro Kıdemli Memuru Elikkos Elia, Kıbrıs Emlak Komisyoncuları Derneği’nin (CREAA) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, yabancı yatırımcıların hala emlak piyasasının itici gücü olduğunu doğruladı. Yabancıların dâhil olduğu anlaşmalarda %100 artış olduğunu bildiren Elia, “Gayrimenkul, uluslararası gelişmeler nedeniyle azalan getirilerde bile güvenli bir yatırım olmaya devam ederken, sektör en zorlu koşullarda bile fırsatlar sunuyor” dedi.

LÜKS MÜLKLERE TALEP VAR

Elia, birçok büyük yabancı şirketin (özellikle teknoloji şirketleri) merkezlerini Güney Kıbrıs’a taşımasıyla mülk talebinin arttığını ve bunun sonucunda “Özellikle Limasol’da ofis ve konut alanı talebinde keskin bir artışa yol açtığını” kaydetti. Yabancı alıcıların üst düzey lüks mülklere olan talebi de arttığını söyleyen Elia, “Ukrayna’da salgın ve devam eden savaş nedeniyle bir belirsizlik eğilimi ortaya koymasına rağmen son iki yılın verileri, sektöre yapılan yatırımların (Güney) Kıbrıs ekonomisine karşı bir denge görevi gördüğünü ve kalkan olduğunu gösteriyor” dedi. Elia, uluslararası gelişmelerin adanın emlak sektörü üzerindeki baskısının savaşın süresine bağlı olacağını da sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu