EkonomiGüney KıbrısKıbrısManşetSeyahatSiyasetToplum

Emlak sektörü altın pasaportları bekliyor

AB’den cevap bekleyen Rum Yönetimi’nin elinde 1,417 yatırım yoluyla vatandaşlık başvurusu var.

Emlak sektörü, Covid-19 ve altın pasaporttan sonra şimdi de inşaat maliyet artışlarıyla uğraşıyor.

SEKTÖR TOPARLANMAKTA ZORLANIYOR… Güney Kıbrıs’ta Kasım 2020 tarihinde “Altın Pasaportlar” planının rafa kaldırılması yanında koronavirüs pandemisinden de zarar gören emlak ve inşaat sektörlerinin, inşaat malzeme fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle toparlanmakta zorlandığı bildirildi. Güney’deki emlak sektörü temsilcileri, “Altın Pasaport” olarak isimlendirilen yatırım karşılığı vatandaşlık programının yeniden başlatılmasını isterken, Rum Yönetimi yetkilileri, taleplerinin Avrupa Birliği tarafından incelenmeye alındığını söylüyor.

1,417 ALTIN PASAPORT BAŞVURUSU CEVAP BEKLİYOR… Rum Yönetimi İçişleri Bakanı Nicos Nouris bir açıklamada, hükümetin – artık yürürlükte olmayan – yatırım yoluyla vatandaşlık programı kapsamında bekleyen tüm başvuruları incelediklerini ve AB’yi gerektiği gibi bilgilendirdiklerini söyledi. Nouris, planın sona erdiği 1 Kasım 2020 itibariyle, bakanlığın elinde 1,417 bekleyen başvuru olduğu bilgisini de verdi. Avrupa Komisyonu, Haziran ayında yayınladığı sert bir açıklamada, yatırımcı yoluyla vatandaşlık konusunda hem Güney Kıbrıs hem de Malta’yı hedef tahtasına yerleştirerek, uyarmıştı.

İNŞAAT MALZEMELERİNİN FİYATI HIZLI ARTIYOR… Emlak sektörünü de besleyen yatırım yoluyla vatandaşlık uygulamasındaki kopma, birçok pahalı ve lüks konutun elde kalmasına neden olurken, son dönemlerde inşaat malzemeleri fiyatlarındaki hızlı artış da konut maliyetlerinin yükselmesini beraberinde getirdi. Çelik, çimento, kum ve ahşap malzemeler gibi önemli kalemler son 7 ayda yüksek oranlı fiyat artışlarıyla karşılaştı. Bu gelişme Temmuz sonu itibarıyla toplam inşaat maliyetinin 2020’ye kıyasla ortalama %7.21 oranında artırmasına neden oldu.

İNŞAAT ÇELİĞİ MALİYETİ %35,2 ORANINDA ARTTI… Rum Yönetimi İstatistik Servisi Cystat’a göre, Ocak-Temmuz döneminde inşaat çeliği fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre %35.20 oranında artışla ilk sırada yer aldı. Fiyat artışları; bakır borulara %30.39, çimentoya %28, elektrik kablolarına %19.18, ahşaba %12.06, ısı yalıtım malzemelerine %10.36, plastik borulara %9.89, tuğlaya %8.78, porselen sağlık gereçlerine (tuvalet, lavabo) %1.65, seramik ve kiremide de %1.42 oranında yansıdı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu