EkonomiGenelKıbrısManşet

Emlakçılar arasında “çeteleşme” var!

Türkiye’de konut sektöründeki sıkıntılara bir yenisi eklendi. Oklar emlakçılara döndü:

Türkiye’de konut sektöründeki sıkıntılara bir yenisi eklendi. Oklar emlakçılara döndü:

Konut fiyatlarındaki fahiş artışlara ilişkin fırsatçılık yapanların ortaya çıktığı açıklandı

OLUŞAN ÇETELEŞME SUÇTUR

Türkiye’de konut fiyatlarındaki fahiş artışlara ilişkin fırsatçılık yapanların bulunduğu, ev sahiplerinin yüksek kira talepleri konusunda Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) yoğun şikâyetler gittiği bildirildi. Konut fiyatlarındaki fahiş artışa ilişkin açıklama yapan Kamu Baş denetçisi Şeref Malkoç, “Emlakçılar arasında çeteleşmeler, gruplaşmalar oluşmuş. Bu suçtur. Emlakçı odaları var, mutlaka müdahale etmesi gerekir. Emlak odalarının mensuplarını eğitmesi gerekir, bunlarla ilgili çalışmalar yapması, bilgilendirmesi gerekir ve denetlemesi gerekir.” diye konuştu. Malkoç, emlakçıların titiz davranması, odanın da bunları denetlemesi gerektiğini belirtti.

EMLAK ALANINDA FIRSATÇILAR TÜREDİ

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, emlak konusunda bazı insanların fırsatçılık yapmaya çalıştığını belirterek, “Fırsatçılık yapanlar, haksız kazanç elde etmeye çalışanlar elbet bugün olmazsa yarın hesabını verecekler. Vergi daireleri onların yakasına yapışacak, adliyeler onların yakasına yapışacak. O açıdan fırsatçılık yapmadan, hukukun sınırları içerisinde makul, vergisini tam vererek ve helal kazanç elde etmeye çalışmalıdır. Şunu unutmayalım, haksız kazanç kısa zamanda elde edilen kar kimseye fayda getirmez. Eninde sonunda onun bedelini öder” diye konuştu. Malkoç, kimsenin aşırı kazanç hevesine kapılmaması gerektiğini bildirdi.

HERKES KAFASINA GÖRE BELİRLEYEMEZ

Herkesin kafasına göre emlak fiyatlarını belirleyemeyeceğini, bunun kurallarının bulunduğunu belirten Malkoç, “Serbest piyasa demek herkesin kafasına göre kira, daire fiyatını belirlediği bir piyasa değildir. Bunun da kuralları vardır çünkü kamu düzeni vardır. Bir kamu ahlakı vardır, devletin yönetimi vardır. Parası olan insanlar olduğu gibi parası olmayan kirasını ödeyemeyen insanları vardır. Bu anlamda alıcılar, satıcılar, emlakçılar mutlaka duyarlı olmalı.” Tapudaki satış bedelleri ile fiili satış bedelleri arasında çok fark bulunduğunu, bunun vergi kaybına yol açtığını aktaran Malkoç, devletin yeri geldiğinde banka kayıtlarını inceleyeceğini ve bunu fırsatçıların yanına bırakmayacağını ifade etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu