KıbrısManşetSiyasetToplum

En dipte yine hükümet var

Halkın büyük çoğunluğu siyasetçilerden ne “memnun” ne de onlara “güven” duyuyor:

Halkın büyük çoğunluğu siyasetçilerden ne “memnun” ne de onlara “güven” duyuyor:

ARTUN ÇAĞA

HÜKÜMET DİBE DEMİR ATTI
Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanların büyük çoğunluğu ne siyasetçilerden “memnuniyet duyuyor” ne de onlara kendileri ve ülke adına “güven” duyuyor. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) Aralık 2023 araştırma sonuçlarına göre, siyasetçiler ülkenin ana sıkıntı kaynağı olarak görülüyor. Araştırmada, halkın siyasilere duyduğu güvenin oldukça düşük olduğu görülürken, “en dipte yine hükümet” var. Ülkede siyaset ve siyasetçiler konusunda yıllardır yapılan tüm kamuoyu yoklamalarında duyulan güvenin ve memnuniyetin düşük olduğu görülürken, siyaset sahnesindeki isimlerin bu sonuçları çok da ciddiye almadıkları dikkati çekiyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI İNİŞTE
CMIRS’in 500 kişiyle yüz yüze anket yöntemiyle yaptığı araştırmada, halkın siyasilere yönelik olumsuz tavrı, kendisini en çok güven duyduğu kurumlarda da gösteriyor. Çalışmaya göre toplumun en çok güven duyduğu “3 kurum” (bir önceki araştırmada olduğu gibi) 1’nci Polis; 2’nci Yargı ve 3’ncü Medya olarak sıralandı. En az güven duyulan kurumlar ise bu dönemde değişerek sırasıyla 1’nci Hükümet; 2’nci Cumhurbaşkanlığı; 3’ncü Meclis ve 4’ncü Siyasi Partiler oldu. Eylül 2023 araştırmasında Cumhurbaşkanlığının ülke tarihinde “ilk kez” en az güven duyulan kurumlar arasına girmesi, üç ay sonra ise sondan 2. sıraya gerilemesi ilgi çekici bir sonuç oldu.

MEMNUNİYET SIRALAMASI
Araştırmada, “güven” açısından siyaset kurumunun iyice dibe yerleştiği bir kez daha teyit edildi. Benzer bir sonuç, kurumlardan duyulan memnuniyet konusunda da ortaya çıktı. Memnuniyette 5 üzerinden 3.30 puan alan Polis yine ilk sırada yer alırken; Hükümet de 1.97 ile son sırada kaldı. Memnuniyet anketinde sırasıyla Yargı ve Medya yukarıda; Meclis ve Cumhurbaşkanlığı da aşağıda sıralandı.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu