DünyaGenelManşetTürkiye

En dürüst 75 şehir açıklandı: Türkiye listeye bile giremedi

Dünyadaki ‘en dürüst’ şehirler araştırmasında Türkiye’den hiçbir kent sıralamaya giremedi. ‘En dürüst’ listesine giren ilk üç şehir İsviçre’den Zürih, Japonya’dan Tokyo, Avustralya’dan Adelaide oldu

İLK ÜÇTE ZURİH, TOKYO VE ADELAİDE… Dünya genelinde yapılan bir araştırmada, Dünyadaki en dürüst şehirleri Zürih, Tokyo ve Avustralya’dan Adelaide yer aldı.

75 BÜYÜK KÜRESEL ŞEHİR SIRALANDI… Dünya genelinde en dürüst şehirleri görmek için otomobil acentelerindeki satışlardan hükümetlere, hırsızlıktan, vatandaşlık görevlerine kadar pek çok alanda toplumun farklı sektörlerindeki vatandaşların ne kadar dürüst olduğunu karşılaştırmak için en iyi 75 büyük küresel şehir sıralaması yapıldı.

ŞEHİRLERİN DÜRÜSTLÜĞÜ ARAŞTIRILDI… Tüm şehrin dürüstlüğü üzerine gerçekleştirilen çalışmada şehirler bir bütün olarak ele alındı ve sonuncu olan şehir anonim tutularak diğer tüm şehirlere referans olması adına en düşük seviye olarak baz alındı. Kötü sonuç alan şehirlere ilişkin olumsuz bir imaj oluşturmamak adına verileri incelenen 350 şehirden yalnız en iyi 75 şehre yer verildi.

FERTLERİN DÜRÜSTLÜĞÜ CÜZDAN TESTİ İLE ÖLÇÜLDÜ… Şehirde yaşayan fertlerin dürüstlükleri “cüzdan testi” ile ölçüldü. Toplamda 17 bin cüzdan bilinçli olarak sokakta düşürüldü ve kaç tanesinin iade edildiğine bakıldı.

Dünya genelinde yapılan bir araştırmada, Dünyadaki en dürüst şehirleri Zürih, Tokyo ve Avustralya’dan Adelaide yer aldı.

Dünya genelinde en dürüst şehirleri görmek için otomobil acentelerindeki satışlardan hükümetlere, hırsızlıktan, vatandaşlık görevlerine kadar pek çok alanda toplumun farklı sektörlerindeki vatandaşların ne kadar dürüst olduğunu karşılaştırmak için en iyi 75 büyük küresel şehir sıralaması yapıldı.

ZURİH İLK SIRADA

Listede ilk üç şehir sırayla Zürih, Tokyo ve Avustralya’dan Adelaide olurken Türkiye’den herhangi bir şehir ilk 75 içine giremedi.

Tüm şehrin dürüstlüğü üzerine gerçekleştirilen çalışmada şehirler bir bütün olarak ele alındı ve sonuncu olan şehir anonim tutularak diğer tüm şehirlere referans olması adına en düşük seviye olarak baz alındı.

Kötü sonuç alan şehirlere ilişkin olumsuz bir imaj oluşturmamak adına verileri incelenen 350 şehirden yalnız en iyi 75 şehre yer verildi.

Çin ve Latin Amerika’daki bazı şehirler veri yetersizliği nedeniyle otomatik olarak liste dışı kaldı

DÜRÜSTLÜK NASIL ÖLÇÜLDÜ?

Şehirde yaşayan fertlerin dürüstlükleri “cüzdan testi” ile ölçüldü. Toplamda 17 bin cüzdan bilinçli olarak sokakta düşürüldü ve kaç tanesinin iade edildiğine bakıldı.

Daha sonra yerel yetkililerin, belediyelerin ve daha üst otoritelerin dürüstlük verilerine bakıldı. Burada da şeffaflığa, harcamalara, yolsuzluk raporlarına, kayıt dışı ekonomiye, basın özgürlüğüne bakıldı. Ayrıca şehirde yaşayan kişilerin komşularını nasıl değerlendirdiklerine ilişkin anketler yapıldı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu