DünyaEkonomiGenelKıbrısManşetTürkiye

En fazla turist gönderen ülkelerin Türkiye rezervasyonları ne durumda?

Almanya, Rusya ve Birleşik Krallık, yıllardır en fazla yabancı ziyaretçinin geldiği ülkeler listesinde ilk beşte.

2021 yazı umutla başlamak üzereyken biri uçuşları durdurdu, biri Türkiye’yi kırmızı listeye aldı, birinde rezervasyonlar devam ediyor.

Türkiye’de koronavirüs vaka sayısındaki artışın ardından kaynak pazarlardan peş peşe yasak kararları gelmişti. Independent Türkçe’den Gökçen Tuncer rezervasyonlarındaki son durumu masaya yatırdı.

Koronavirüsün yeni bir türünün İngiltere’de ortaya çıkmasının ardından Türkiye, aralık ayında Birleşik Krallık’a sınırlarını kapatmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, mart ayında verdiği röportajda, “İngiliz turistleri ağırlamayı dört gözle bekliyoruz” diyerek kendilerinden aşı sertifikası ya da PCR testi talep edilmeyeceğini duyurmuştu.

Başbakan Boris Johnson’ın da yurtdışı seyahatlerle ilgili kısıtlamaların 17 Mayıs’tan itibaren yürürlükten kaldırılacağını açıklamasının ardından sayıları, 2019’da 2,5 milyonu bulan, 2020’de 830 bine gerileyen İngiliz turist için de Türkiye planları başlamıştı.

İngiliz havayolu şirketi EasyJet’in CEO’su Garry Wilson, mart ayında yaptığı açıklamada yazın yaklaşık 1 milyon turisti Türkiye’ye getirmeyi planladıklarını söylemişti.

Birleşik Krallık- Türkiye arasında 18 rotada hizmet verdiklerini söyleyen Wilson, seyahat kısıtlamalarının kalkacağının sinyalinin verilmesiyle tüm ülke seçeneklerine rezervasyonların sadece iki haftada yüzde 630 arttığını ifade etmişti.

Almanya merkezli, dünyanın en büyük turizm acentesi TUI’nin sözcüsü 23 Nisan’da yaptığı açıklamada aşı şartının kaldırılmasını “harika haber” diyerek değerlendirmiş ve şunları söylemişti: Birleşik Krallık’tan Türkiye’ye rezervasyonlarımız inanılmaz derecede güçlü. İkinci sırada Yunanistan geliyor.

TUI’den yapılan açıklamaya göre Türkiye, Yunanistan ve İspanya’ya temmuzdan itibaren rezervasyonların yüzde 500 arttığı belirtilmişti.

Birleşik Krallık merkezli turizm şirketi Thomas Cook da Başbakan Johnson’ın açıklama yaptığı 22 Şubat’ta web sitesi trafiklerinin yüzde 75 yükseldiğini, Türkiye’nin en çok talep edilen ülke olduğunu duyurmuştu. Sonrasında ise Yunanistan, Kıbrıs, Dominik Cumhuriyeti ve Meksika geliyordu. Ancak Türkiye’nin kırmızı listeye girmesiyle işler tersine döndü.

Zira, Türkiye dahil listedeki 43 ülkeden Birleşik Krallık’a ayak basanlar artık, PCR testi, gıda, havaalanından özel transfer gibi maliyetler dahil 1750 sterlin ödemek zorunda.

Alman turist için Türkiye, en popüler üçüncü destinasyon TUI’nin 25 Mart’ta yayımladığı raporuna göre 2021 yazı için yapılan tüm rezervasyonlar 2,8 milyona ulaştı, ki bu seviye hâlâ 2019 yazının yüzde 60 altında.

TUI’nin açıklamasına göre Almanya’dan yaz için yapılan rezervasyonlar, en çok İspanya, Yunanistan, Türkiye ve İtalya üzerine yoğunlaşıyor.

Belçikalı ve Hollandalı turistlerin de öncelikli tercihi Antalya. Daha sonra Girit ve Rodos adalı ile Majorca geliyor.

Alman Seyahat Acenteleri Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, 7 Mayıs’ta Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada Türkiye’nin, Yunanistan ve İspanya’dan sonra en popüler üçüncü destinasyon olduğunu söylemişti.

Almanya ve Türkiye’nin 2020 yazında, Türkiye’deki çeşitli tatil bölgeleri için “güvenli koridorlar” düzenlemesi üzerinde anlaştığını, böylelikle tatil seyahatlerine imkan verildiğini hatırlatan Fiebig,
“Ancak şu anda koronasız ‘normal’ bir yaz için yapılan rezervasyonların sadece yüzde 20’sinin yapıldığı dikkate alınmalıdır” diye konuştu.

Almanya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı 2019’da 5 milyon 24 bin, 2020’de ise 1 milyon 178 bindi.
Her 100 bin kişide 200’den fazla vakanın görüldüğü ülkeleri “yüksek riskli” sayan Almanya, Türkiye’yi bu gruptan sayıyor. Seyahat kısıtı koymayan ülkeye girişte, sonucu negatif olan Covid testi ibraz etme zorunluluğu var.

RUSYA’NIN 1 HAZİRAN’DA UÇUŞ YASAĞINI KALDIRIP KALDIRMAYACAĞI GÖRÜŞÜLÜYOR

Almanya gibi Rusya da Türkiye vatandaşlarına karantinayı şart koşmuyor. Ancak Uluslararası uçuşlarda seyahat eden tüm yolcuların, varıştan en fazla 72 saat önce düzenlenmiş negatif sonuçlu bir Covid testini ibraz etmesi gerekiyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, 12 Nisan’da yaptığı açıklamada, artan vaka sayısı nedeniyle Türkiye’ye seyahati 15 Nisan’dan 1 Haziran’a kadar durdurduklarını ifade etmişti.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), bu uygulamadan 500 binden fazla turistin etkilendiğini, söz konusu dönemdeki rezervasyonların değerinin 354 milyon 600 bin euro olduğunu duyurmuştu.

Aralıkta yaptığı açıklamada Türkiye’ye giden Rus turist sayısının 2021’de yüzde 20-25 artabileceğini söyleyen ATOR Başkanı Maya Lomidze, 20 Nisan’da yeni bir açıklama daha yaptı.

Lomidze, Rusya’nın Türkiye’ye uçuşları sınırlandırması sonrası nisan ve mayıs ayı planları iptal olan turistlerin yeni destinasyonlara yönelip yönelmedikleri hakkında, tur operatörleriyle bir araştırma yaptıklarını belirtti.

Lomidze’nin açıklamasına göre, bu kişilerin yüzde 60’ı başka tarihlerde Türkiye’ye gitmeyi planlıyor.
Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, 5 Mayıs’ta yaptığı açıklamada uçuşların 1 Haziran’dan sonra başlaması için Rusya yönetimi ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu