ManşetSpor

En güzeli üretmek

Ekşi Sözlük’e “Spor sanat mıdır?” diye yazdık geçen; Okuduk, sonuç olarak spor sanattır kanısı vûkû buldu

Sanat nedir? Thomas Munro’ya göre; “Sanat, doyurucu estetik yaşantılar oluşturmak amacıyla dürtüler yaratma becerisidir. Ve sanat güzel ile uğraşır”. Karl Marks’a göreyse sanat; “Yaratıcı bir eylemdir. Sanat, insanın ve doğanın karşılıklı etkileşiminin bir aşamasıdır” demiş usta. E spor nedir? İçerisinde yenme ve üstün olma gibi insan içgüdülerinin tatminini amaç edinen, evrensel kuralları olan ve de rekabete dayalı etkinlikler değil midir? “Spor kardeşlik mi, kalleşlik mi?” diye diye tartışıladursun, spor daha güzeli üretme sanatı değil midir? E hâl böyle olunca da “Spor sanattır” dersek yanlış olmaz hani.

Ekşi Sözlük’e “Spor sanat mıdır?” diye yazdık geçen; Okuduk, sonuç olarak spor sanattır kanısı vûkû buldu; Yetenek gerektirir. Futbolcunun sahada tıpkı bir ressam gibi tabloya vurulan her fırça darbesi gibi davranması ve ressamın elleri niyetine ayaklarıyla hayatının en güzel tablosunu çizmesini gerektirir. Sporseverin tek dileği budur.

Spor sanattır; disiplin gerektirir. Sporcu sahada tıpkı bir askerin eğitim esnasında ast ve üstlerine sergilediği saygıyı ve karşılık beklemeden akıttığı terler gibi çalışmasını gerektirir. Sporseverin tek dilediği budur.

Spor sanattır; çeviklik ve kıvraklılık gerektirir. Sporcunun sahada tıpkı ailesini doğanın kanunu gereği doyurması gereken bir puma gibi koşmasını ve avını hile yapmadan avlamasını gerektirir. Hızlı koşan kazanır, mücadele eden kazanır. Sporseverin tek dilediği budur.

Spor sanattır; önceden sezi gerektirir. Sporcunun sahada tıpkı bir müzisyenin hayatının bestesini yaparken “Bu sefer olacak, inanıyorum” diyerek ruhunu, beynini ve tüm kalbini ortaya koyarak milyonlarca kişinin beğenisine sunacağı şarkıyı seslendirmesini gerektirir. Bunun için gözlerine ihtiyacı yoktur. Kalbiyle yapması gerekmektedir. Sporseverin tek dilediği budur.

Spor sanattır; ekip çalışması gerektirir. Sporcunun sahada tıpkı yerin yüzlerce metre altında hayatını kömür çıkartarak kazanan ve akşam evine giderken iş sonunda bugünü de iyi atlattık diyerek alınlarındaki terleri silen maden çalışanlarının özverisini gerektirir.

Özetle sanatçı kısmı da, sporcu kısmı da ‘en güzeli üretmek’ için debelenir durur. Bu icra için yıllarını verir. Sırasıyla; tutku, oyun zekası, temel motorik özellikler ve disiplinli çalışma bu işlerin olmazda olmazıdır bildik. Sonuçta spor sanattır; Ve de en önemlisi dürüst ahlak ve sabır ister.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu