KıbrısManşet

En yüksek bütçe UBP’de

Cumhurbaşkanlığı seçim maratonu başlıyor.

Etkileyici ve iddialı bir seçim kampanyası yapmak için bazı siyasi parti ve adaylar keseni ağzını
iyice açarken, bazı adaylar ise kısıtlı bütçeyle cumhurbaşkanlığı seçim maratonuna girmeye hazırlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde adayların seçim sürecindeki kampanya harcamaları için ayırdıkları bütçe herkes tarafından merak ediliyor. Etkileyici ve iddialı bir seçim kampanyası yapmak için bazı siyasi parti ve adaylar kesenin ağzını iyice açarken, bazı adaylar ise kısıtlı bütçeyle seçim maratonuna girmeye hazırlanıyor.

Yazılı ve görsel basında, afişlerde, billboardlarda yer alacak reklamlar, mitingler, seçim şarkıları, reklam filmleri, izaz ikramlar, seçim gezileri, anket fiyatları ve yemekli organizasyonlar için ayrılan bütçelerle ilgili olarak ‘milyon TL’lik rakamlar telaffuz ediliyor.

HABERCİ’nin siyasi partilere ve adaylara yakın kaynaklardan derlediği bilgilere göre, seçim kampanyası için partilerin ve adayların ayırdığı bütçeler ortaya çıkarken, bu rakamların içerisinde henüz bağışların yer almadığı da biliniyor.

Seçim kampanyalarına yönelik analiz gerçekleştiren uzmanlar, Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası için yapılan harcamaların, genel seçimler ve yerel seçimlere kıyasla daha düşük bir bütçeyle gerçekleştirildiğini dile getirdi.

2020 Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyaları için harcanması beklenen en yüksek bütçe 5 milyon TL ile Ulusal Birlik Partisi’nin olurken, en düşük seçim kampanyası bütçesi ise 500 bin TL ile bağımsız aday olması beklenen Dr. Sibel Siber’e ait.

UBP’NİN BÜTÇESİ 5 MİLYON TL

19 Nisan 2015 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Dr. Derviş Eroğlu’na, dönemin DP-UG’siyle birlikte destek veren Ulusal Birlik Partisi, Eroğlu’nun seçim kampanyası için 1 milyon TL’lik harcama yapmıştı. UBP, 7 Ocak 2018 Milletvekilliği Erken Genel Seçimleri için yaklaşık 3 milyon TL’lik bir harcama, 24 Haziran 2018 Yerel Seçimler içinse toplamda 1 milyon 250 bin TL’lik bir harcama yapmıştı. Ulusal Birlik Partisi’nin, Genel Başkan ve Başbakan Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası için ayırdığı bütçenin 5 milyon TL olduğu öğrenildi. Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı seçimi için kesenin ağzını iyice açan Tatar ailesinin de, UBP’nin seçim bütçesine ek olarak yüklü meblağda bir şahsi bütçeyi de seçim kampanyası için kullanacağı öğrenildi.

 

 

CTP’NİN BÜTÇESİ 3 MİLYON TL

2015 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Dr. Sibel Siber’i aday gösteren Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin, 2015 Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası için harcadığı miktarın 1 milyon 280 bin TL olduğu açıklanmıştı. 2018 Milletvekilliği Erken Genel Seçimleri için 1 milyon 800 bin TL tutarında harcama yapan CTP’nin, 2018 Yerel Seçimleri için de 1 milyon 100 bin TL harcama yaptığı açıklanmıştı. 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için parti genel başkanı Tufan Erhürman’ı aday gösteren CTP’nin, Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası için ayırdığı bütçenin 3 milyon TL olduğu belirtildi.

 

AKINCI’NIN BÜTÇESİ 2 MİLYON TL

2015 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız olarak aday olan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, seçim sonrası yaptığı açıklamada; seçim kampanyası için 725 bin 246 TL’lik harcama yaptığını dile getirmişti. Toplumcu Demokrasi Partisi, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın seçim kampanyasına 48 bin TL’lik katkı sağlarken, yaklaşık 500 bin TL’lik toplanan bağışlarla kampanya bütçesinin elde edildiği açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, bağımsız aday olarak katılacağı 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyası için kullanacağı bütçenin 2 milyon TL olduğu öğrenildi. Ayrıca uzmanlar, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın seçim sürecinde Cumhurbaşkanlığı bütçesinde de ek harcamalar yapabilme imkânı olduğuna dikkat çekti.

 

YDP’NİN BÜTÇESİ 2 MİLYON TL

7 Ocak 2018 Milletvekilliği Erken Genel Seçimlerinde seçim kampanyası için 289 bin TL, 24 Haziran 2018 Yerel Seçimleri içinse 90 bin 432 TL’lik harcama yapan Yeniden Doğuş Partisi, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için kesenin ağzını iyice açtı. İki seçim kampanyası için toplamda 376 bin 432 TL’lik harcama yapan Yeniden Doğuş Partisi’nin, 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday gösterdiği parti genel başkanı Erhan Arıklı’nın seçim kampanyası için ayırdığı bütçenin 2 milyon TL olduğu öğrenildi.

 

2015 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız aday olarak katılan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, 5 yıl önceki cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasına, bağışlarla elde ettiği bütçeyle toplamda 290 bin 856 TL’lik harcama yaptığını açıklamıştı. Halkın Partisi’nin 2018 Milletvekilliği Erken Genel Seçimlerine yönelik yaptığı seçim kampanyası harcamasının 679 bin 174 TL olduğu bildirilirken, 2018 Yerel Seçimleri için HP’nin seçim kampanyası harcaması 153 bin 703 TL olarak açıklanmıştı. 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden bağımsız olarak aday olan Kudret Özersay’ın seçim kampanyası için ayırdığı bütçenin 1.5 milyon TL olduğu da öğrenildi.

 

SİBER’İN BÜTÇESİ 500 BİN TL

2015 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhuriyetçi Türk Partisi adayı olarak yer alan Dr. Sibel Siber’in seçim kampanyası için o dönemde CTP’nin bütçesinden 1 milyon 280 bin TL’lik harcama yapıldığı açıklanmıştı. 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bağımsız aday olarak katılması beklenen Siber’in seçim bütçesinin 500 bin TL civarında olduğu da gelen bilgiler arasında.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu