EkonomiManşetTürkiye

Astronomik konut fiyatları ve kiralar şehirlerarası göç yanında şehir içi göç hareketliliğine de neden oldu

Endeksa tarafından yapılan araştırmaya göre, İstanbul’da konut fiyatları son bir yılda %241 oranında yükseldi

Endeksa tarafından yapılan araştırmaya göre, İstanbul’da konut fiyatları son bir yılda %241 oranında yükseldi

ŞEHİR ORTALAMASINDA %241 ARTIŞ… Konut fiyatları artışında dünyanın lider şehri olan İstanbul’da ortalama bir evin fiyatı 2,5 milyon TL’ye ulaştı. Azalan üretime rağmen talebin canlı olması ve rekor artış gösteren maliyetler, konut fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Hem sıfır hem de ikinci el konut fiyatları dar ve orta gelirlinin ulaşamayacağı noktaya geldi. Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa tarafından yapılan araştırmaya göre, İstanbul’da konut fiyatları son 1 yılda %241, kiralar ise %145 oranında arttı. İstanbul’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 20 bin 208 TL, ortalama konut fiyatı 2 milyon 424 bin 960 TL oldu.

 

ŞİŞLİ ÖNDE BEYOĞLU ARKASINDA… İstanbul’da yıllık değer artışı en yüksek ilçeler Şişli, Beyoğlu ve Ataşehir oldu. Şişli’de konut fiyatları son yılda %347 artarken, ortalama konut satış fiyatı 4 milyon 052 bin TL seviyesine çıktı. Beyoğlu’nda yıllık artış %333 ortalama konut fiyatı 3 milyon 164 bin TL, Ataşehir’de yıllık artış %300 ortalama konut fiyatı da 3 milyon 099 bin TL. Ortalama metrekare fiyatında ilk sıradaki Sarıyer’de fiyat 65 bin 593, Beşiktaş’ta 63 bin 246, Kadıköy’de 46 bin 775, Bakırköy’de 46 bin 070 TL’ye ulaştı. Endeksa verilerine göre ortalama metrekare kira baz alındığında kira değerinin en yüksek olduğu ilçeler sırasıyla Sarıyer, Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli.

 

ŞEHİRİÇİ GÖÇ HAREKETİ BAŞLADI… Öte yandan, İstanbul’daki konut fiyatları ve kiralar şehirlerarası göçün yanında şehir içi bir hareketliliğe de neden oldu. Özellikle Beşiktaş, Kadıköy, Şişli gibi merkezi ilçelerde kiraların hızlı yükselişi nedeniyle genç profesyoneller, öğrenciler, işçiler başta olmak üzere insanlar kentin merkezinden daha uzak ilçelere taşınmaya başladı. Küçükçekmece, Avcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Ümraniye gibi ilçeler bu yeni göç dalgasıyla merkezden gelen genç profesyonellerin yeni yaşam alanları oldular. Bu durumun oluşmasında ulaşım başta olmak üzere kamu yatırımlarının da önemli bir etkisi var.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu