EkonomiKıbrısManşetToplum

Enflasyon arttı gıda harcaması azaldı

Euro Bölgesi’nde yüksek enflasyon nedeniyle gıda harcamaları art arda iki aydır düşüyor

 

KKTC’de de benzer bir eğilim olduğu dikkati çekerken, harcamalar “en temel gıdalara” yöneldi

 

GIDA HARACAMALARI %3,6 AZALDI… Euro Bölgesi tüketicileri, fiyatlardaki ani artışlar nedeniyle art arda ikinci ayda gıda, içecek ve tütün harcamalarını azalttı. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği’nin (AB) mayıs ayı perakende satış verilerini yayımladı. Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi’nde yiyecek, içecek ve tütün ürünleri harcamaları ise yıllık yüzde 3,6 düşüş gösterdi. Söz konusu ürünlerin satışları nisanda da yine yüzde 3,6 düşüş göstermişti. Veriler, bölge tüketicilerinin iki aydır art arda gıda harcamalarını düşürdüğünü ortaya koydu. Eurostat verileri ayrıca gıda, alkol ve tütün fiyatlarının Mayıs’ta yüzde 7,5, Haziran’da ise yüzde 8,9 arttığını gösteriyor.

 

ENFLASYON ARTMAYA DEVAM EDİYOR… Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre, 19 üyeli Euro Bölgesi’nde perakende satışlar Haziran’da, Mayıs’a kıyasla yüzde 0,4 artış beklentisine karşı yüzde 0,2 artarken, geçen yılın aynı dönemine göre yine yüzde 0,2 yükseldi. AB’de ise perakende satışlar, bir önceki aya kıyasla yüzde olarak değişmezken, 2021’in aynı dönemine göre yüzde 0,8 arttı. Petrol fiyatlarının artmasına rağmen bölgede akaryakıt satışlarının yıllık yüzde 5,6 artması da dikkati çekti. Geçen ay perakende satışlardaki genel artış giyim, ilaç ve kozmetik gibi gıda dışı ürünlerdeki yüzde 1,2’lik artıştan kaynaklandı. Öte yandan, Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon, enerji ve gıda maliyetlerinin artmaya devam etmesiyle Haziran’da yüzde 8,6’ya çıkarak kayıtlardaki en yüksek seviyeye ulaştı.

 

YETERSİZ BESLENME UYARISI GELMİŞTİ… KKTC’de ise yıllık gıda enflasyonu Haziran ayında çıktığı %126,92 oranıyla rekor yenilerken, yetersiz gelire sahip vatandaşların gıda harcamalarında “en temel ve en elzem gıdaları” almaya başladıkları gözleniyor. Birçok aile gıda harcamalarını daha ucuz ikame mallara kaydırırken, bazı ailelerin de gıda harcamasını iyice kısmasından dolayı yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kaldığı uyarıları gelmeye başladı. Yaşanan ekonomik krizin ülkede risk altındaki pek çok çocuğun düzgün beslenme hakkını “tehlikeye atacak boyutta” olduğu, bunun da “kaygı verici” boyutta ulaştığı belirtiliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu