EkonomiGenelKıbrısManşet

‘Enflasyon, en adaletsiz vergidir’

KKTC’de yıllık bazda %98.12’ye yükselen enflasyonun olumsuz etkileri, tüm toplumu sardı

KKTC’de yıllık bazda %98.12’ye yükselen enflasyonun olumsuz etkileri, tüm toplumu sardı

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Önal, yarattığı sıkıntılara dikkat çekti

ÜRETMEK DIŞINDA SEÇENEK YOK

Başbakanlığa bağlı İstatistik Kurumu’nun verilerine göre KKTC’de enflasyon Mayıs ayında çıktığı %98.12 oranıyla 1990’lı yılların rakamlarına ulaşırken, yarattığı olumsuz etkiler tüm toplumu sardı. Uzmanlar, yüksek enflasyonun, bir ekonomik sistemin başına gelebilecek en kötü hastalıklardan birisi olduğuna dikkati çekerken, beraberinde getirdiği fakirleşmeye karşı acil önlemler alınması gerektiği üzerinde duruluyor. Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve İktisatbank Genel Müdürü Olgun Önal da enflasyonun yarattığı sıkıntılara dikkat çekti. Önal açıklamasında enflasyonla mücadele etmek gerektiğini belirterek, “Etkilerini azaltabilecek önlemler alabiliriz. Kısıtlı önlemlerin gücünü artırmak gelirleri artırmaktan geçiyor. Gelir artışı için daha çok, daha verimli ve daha planlı çalışmak, üretmek dışında ise çok seçeneğimiz yok” dedi.

DAHA AZ KAZANIR, DAHA ÇOK HARCARSINIZ

Enflasyon hastalığından kolay kolay kurtulmanın mümkün olmadığını söyleyen Önal, etkilerini şöyle sıraladı: “Gelir dağılımını bozar. Adaletsizlikler yaratır. Hayatı pahalı ve çekilmez yapar, satın alma gücünüz azalır azalır, refah seviyeniz düşer. Beklentilerinizi bozar, fiyatların daha da artacağını, işlerin kötüleşeceğini düşündürür. Hayat enerjinizi alır. Kötümserlik aşılar, gelecek endişesi yaratır. Her yeni gün daha azla yetinmek zorunda bırakır. Bir şey biriktirmenize izin vermez, önceden biriktirdiklerinizi ise harcatır. En adaletsiz vergilendirme sistemidir. Reel olarak daha az kazanır ama artan fiyatlar nedeniyle daha fazla vergi ödersiniz. Varlık sahibi olmanızı zorlaştırır, hatta imkânsız hale getirir. Enflasyonun kendisi de enflasyon sebebidir. Kısır döngü yaratır.”

ASGARİ ÜCRET 10 YILIN DİBİNDE

Öte yandan, KKTC’de özel sektör çalışanlarının çok büyük bölümünün asgari ücret ise kontrolden çıkan enflasyon karşısında iyice eridi. Yaklaşık son 10 yılın en düşük seviyesine kadar inen asgari ücret için bu ay içinde toplantı yapılması bekleniyor ancak, henüz bu konuda atılmış somut bir adım yok. Basına yansıyan görüşlere göre işçi tarafı net 6 bin 090 TL’lik ücretin sefalet ücreti olduğunu söyleyerek en az hayat pahalılığı olarak açıklanan %43.10 oranında artırılarak net 8 bin 700 TL civarına yükseltilmesini istiyor. İşverenler Sendikası ise şimdiki net ücreti ödeyemeyen işyerleri olduğunu iddia ederek, hayat pahalılığı oranında zam yapılması halinde bunu mahkemeye taşıyacaklarını duyurdu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu