DünyaManşet

Enflasyon konut fiyatlarını frenleyebilir

İngiltere’nin en büyük mortgage kuruluşu olan Halifax’ın verilerine göre konutta yıllık fiyat artışı %11’e çıktı

Uzmanlar, ülkede giderek artan enflasyonun alım gücünü etkileyerek, konut fiyatlarının hız kesmesine neden olacağı fikrinde

 

YILLIK ARTIŞ ORANI %11’E ÇIKTI… İngiltere’nin en büyük mortgage (konut kredisi) kuruluşu olan Halifax İskoç Bankası (HBOS) tarafından finanse edilen evlerin ortalama satış fiyatlarındaki Mart ayındaki artış oranı %1,4 düzeyinde gerçekleşti. Halifax’tan yapılan açıklamada, ülkede Mart ayında konut fiyatlarında saptanan yükselişin, son altı ayın en sert fiyat artışı olduğu belirtildi. Halifax’ın verilerine göre, ülkede konut fiyatları bir önceki ayda (Şubat) %0,8 oranında artmıştı. Son 9 aydır ülkede konut fiyatlarının aralıksız artmaya devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, konut fiyatlarının bu yılın Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %11 arttığına da dikkat çekildi. 

ENFLASYON KONUT FİYATLARINI FRENLEYEBİLİR… Ülkede ortalama bir konutun fiyatının 282 bin 753 sterlin ile rekor kırdığının belirtildiği açıklamada, ilk karantinadan bu yana geçen iki yıllık süreçte ortalama bir konutun fiyatının yaklaşık 43 bin 577 sterlin arttığı bildirildi. Halifax’ın açıklamasında, son aylarda ülkede artan hayat pahalılığının tüketicilerin alım gücünü etkileyerek, konut fiyatlarının bu yıl hız kesmesine neden olabileceği bildirildi. İngiltere’de bu yılın Şubat ayında enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle yıllık bazda %6,2 ile son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu arada, ülkenin bir diğer dev mortgage kuruluşu Nationwide da konut fiyatlarının aylık %1,1, yıllık %14,3 arttığını bildirdi.

 

KİRA FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLENTİSİ VAR… Öte yandan, İngiltere’de konut fiyatları yükselişini sürdürürken kira fiyatlarında da artış bekleniyor. Royal Institution of Chartered Surveyors-Yeminli Uzmanlar Kraliyet Enstitüsü’ün (RICS) hazırladığı ankette konut fiyatlarının yükseldiğini veren veriler ile düşüş verileri arasındaki fark Şubat’ta, Ocak ayındaki +74’ten +79’a ulaştı. Ekonomistler ise bu farkın +73 olması tahmininde bulunmuşlardı. Söz konusu anket gelecek 12 ayda İngiltere’nin her yerinde konut fiyatlarının yükseleceği beklentisinin güçlü olduğunu da öngörüyor. Ankette çıkan sonuçlara göre, gelecek 12 ayda konut ve ticari ünitelerin kiralarının ortalamada %4,5 oranında artması bekleniyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu