DünyaEkonomiManşetToplum

Enflasyon yine uçuşa geçti!

İstatistik Kurumu’nun “TÜİK’ten kopya çektiği” iddia edilen rakamlar dahi vahim durumu saklayamadı

İstatistik Kurumu’nun “TÜİK’ten kopya çektiği” iddia edilen rakamlar dahi vahim durumu saklayamadı

Zam bombardımanıyla geçen Temmuz’da enflasyon %9.9 olarak açıklanırken, TÜİK’in %9.5’i akla geldi

 

Vatandaşlar açıklanan orana şaşırırken, “Rakamlara takla attırılarak gerçekler saklanamaz” diyor

 

Enflasyonda aylık artış serisi 29 aydır aralıksız sürüyor. Yıllık enflasyon yeniden yukarıya doğru hareketlendi
ARTUN ÇAĞA

“KOPYA ÇEKTİ”… İstatistik Kurumu’na göre Temmuz’da her türlü mal ve hizmete astronomik oranlarda zam gelmesine rağmen bir aylık enflasyon sadece %9.9 oldu. Türkiye’de, TÜİK’in (Türkiye istatistik Kurumu) %9.5 oranında açıkladığı hayat pahalılığı oranı eleştiri yağmuruna tutulurken, ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu) bu oranı %13.18 düzeyinde açıkladı. Sadece akaryakıtın ardı ardına 4 kez, elektrik kullanım ücretlerinin 2 kez, tüp gazın ise 1 kez zam gördüğü Temmuz ayı zam bombardımanı altında geçerken, açıklanan %9.9’luk oran, “İstatistik Kurumu TÜİK’ten yine kopya çekti” iddialarını beraberinde getirdi. Söz konusu 3 kaleme gelen zamların zincirleme reaksiyonla tüm mal ve hizmetlere misliyle yansıdığı sır değil.

 

REKOR SERİSİ 29 AYA ÇIKTI… İstatistik Kurumu’nun Perşembe günü mesai sonunda açıkladığı veriler, ülkede enflasyonun aylık artış serisinin 29 aya çıktığını gösteriyor. Aylık düşüş en son Şubat 2021’de sadece %0.02 oranında saptanmıştı. Mart 2021-Temmuz 2023 arasındaki dönemde ise enflasyon hız kesmeden her ay artış gösterdi. Söz konusu dönemde tüketici fiyat endeksinde yer alan maddelerin neredeyse tümünün astronomik oranda arttığı kayıtlara geçti.

 

YILLIK ENFLASYON UÇTU… Yıllık enflasyonun ise baz etkisi kaynaklı düşüşüne son verdiği Haziran’da ulaştığı %65.43’lük oranı; sert bir sıçrayışla %72.81’e taşıdığı dikkati çekti. 2015=100 endeksi (TÜFE) verileri Temmuz 2021-Temmuz 2023 arasındaki 2 yıllık sürede enflasyonun %274.3 oranında arttığını da ortaya koydu. İstatistik Kurumu ayrıca Aralık 2022 sonu ile Temmuz 2023 sonu arasındaki 7 aylık enflasyonu %46.53 oranında açıkladı. Bu rakam, 6 aylık %33.32 oranındaki hayat pahalılığı ödeneğinin daha ilk aydan süpürüldüğünü de gösteriyor.

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu