EkonomiGenelKıbrısManşet

Enflasyonda KKTC 4’üncü TC 5’inci sırada

Trading Economics sitesinin verilerine göre TC-KKTC el ele dünyanın zirvesine yürüyor

ARTUN ÇAĞA

Trading Economics sitesinin verilerine göre TC-KKTC el ele dünyanın zirvesine yürüyor

Arjantin’in lider olduğu yıllık rekor enflasyonlar listesinde KKTC ve Türkiye ilk 5’e girmeyi başardı (!)

Dünyada sadece 7 ülke %50 enflasyon sınırını geçerken, tüm Afrika ülkeleri bizden çok daha iyi durumda

AFRİKA ÜLKELERİNDEN KÖTÜYÜZ

KKTC’de Mart ayında yıllık enflasyon %94.45; Türkiye’de ise %68.5 oldu. Bu oranlar KKTC’yi “dünya 4’üncüsü; Türkiye’yi ise dünya 5’incisi” yapıyor. Gerek KKTC’nin gerekse TC’nin tüketici enflasyonunda (TÜFE) tüm Afrika ülkelerinden daha kötü durumda olduğu dikkati çekti. Trading Economics sitesinin Mart 2024 veya buna en yakın tarihi içeren verileri sadece 7 ülkede enflasyonun %50’den yüksek olduğunu gösteriyor. Trading Economics, KKTC’yi listeye dahil etmezken, GIYNIK İstatistik Kurumu’nun resmi verileri kullanarak, ülkenin sıralamadaki yerini belirledi.

ARJANTİN LİDER

Trading Economics’te yer alan verilere göre dünyada yıllık enflasyonun en yüksek olduğu ülke açık ara Arjantin. Bu ülkede Mart 2024’te yıllık enflasyon %288 oranında açıklandı. Ardından ise %140 oranıyla yıllardır süren iç savaş nedeniyle ekonomisi çöken Suriye ve %123 oranıyla sağında solunda savaş olan, sürekli iç karışıklık ve hükümet krizi yaşanan Lübnan geliyor. Dördüncü sırada “ekonomisi uçuyor” denilen KKTC ve beşinci sırada da Türk Lirası kullanımından dolayı enflasyonunu KKTC’ye de ihraç eden Türkiye var.

AVRUPA’NIN EN YÜKSEĞİ KKTC

Listenin tamamına bakıldığında KKTC ve TC, Avrupa’da açık ara enflasyonun en yüksek olduğu iki ülke. AB üyesi veya aday ülkeler içinde KKTC ve Türkiye’den sonra enflasyonun en yüksek olduğu ülke %6.6 ile Romanya. Bu ülke de dünyada 43’ncü sırada. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (Kıbrıs Cumhuriyeti) yıllık enflasyon sadece %1.2 oranında, bu oran, Kuzey Kıbrıs’ın iki adım ötesindeki Güney Kıbrıs’ı en iyi ülkeler listesine dahil ediyor. İlk 10’da yer alan en kötü durumdaki diğer ülkeler ise şöyle: Venezuela %68; Sudan %63; Zimbabve %55; Kongo %47 ve Sierra Leone %43.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu