EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Enflasyonun düşüşü de Türk Lirası’nı vurdu

Türkiye’de enflasyon rakamlarının beklentilerin altında kalması, “faizlerin indirileceği” algısını körükledi, TL yeniden düşüşe geçti

Türkiye’de enflasyon rakamların beklentilerin altında yükselmesinin ardından 8.60’ın altında seyreden dolar/TL, yükselişe geçerek 8.62’yi gördü. Euro/TL 10.52’yi, sterlin/TL de benzer hareketlerle 12.22’yi buldu.

Türkiye içinde günün en önemli verisi olarak ön plana çıkan enflasyonda, yükseliş beklentilerin altında kaldı. Yıllık enflasyonda düşüşe işaret eden Mayıs verileri sonrasında bu hafta TL varlıklar üzerinde ciddi baskı unsuru yaratan ‘faiz indirimi’ kaygıları yeniden gündeme geldi.

Normal şartlarda enflasyonun gerilemesiyle değer kazanan Türk Lirası, bu kez ters etkiyle düşüşe geçti. Düşüşte, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın enflasyonla bağ kurarak ısrarla “faizler düşecek” açıklaması etkili oluyor.

GÜNLÜK KAYIPLAR YÜKSEK

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından saat 11.40 sıralarında Türkiye piyasalarında dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla yüzde 0.47 artışla 8.6229 seviyesinde, Euro/TL yüzde 0.32 artışla 10.5114 seviyesinde, sterlin/TL de yüzde 0.55 artışla 12.2261 seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 8.65 TL’den, Euro 10.55 TL’den, sterlin de 12.25 TL’den satılıyordu. Piyasada bugün ortalama döviz alış kurları ise dolarda 8.60 TL, Euro’da 10.48 TL, sterlinde 12.18 TL düzeyinde.

ENFLASYON DÜŞTÜ, TL NEDEN ERİYOR?

Salı gecesi TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizlerin düşürülmesi gerektiğini net bir dille açıklaması sonrası kurlar tarihi seviyelerini güncellemiş; dolar/TL, 8,88’i; Euro/TL ise 10,76 ya kadar tırmanmıştı.

Dün yatırımcılar toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkanı Şahab Kavcıoğlu ise para politikasında gevşeme beklentilerinin haklı bir gerekçeye dayanmadığını, bu baskının ortadan kalkması gerektiğine işaret etmişti.

Ancak Kavcıoğlu’nun açıklamalarında yer alan enflasyon ve politika faizine değinilen bölümde “Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve 2023 yılında orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, gerçekleşmiş ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edeceğiz.” ifadeleri kullanılmıştı.

Kavcıoğlu’nun faiz indirimi için işaret ettiği enflasyondaki kalıcı düşüş vurgusu ve bugün enflasyon rakamlarıyla birleşince TL üzerindeki faiz indirimi baskısını desteklemiş oldu.

TL İÇİN İKİ KRİTİK TARİH: 14 VE 17 HAZİRAN

TL’nin haziran ayındaki yol haritasındaki kritik virajlardan olan enflasyon verisi geride kalırken gözler artık 14 Haziran’daki Erdoğan-Biden görüşmesi ve oradan gelecek açıklamalarda olacak. Kurlar için bir diğer önemli tarih ise 17 Haziran, yani Merkez Bankası’nın bu ayki PPK toplantı tarihi. Erdoğan’ın faiz indirimi açıklamalarının Merkez Bankası’ndan karşılık bulup bulmayacağı, faizlerde muhtemel bir indirim olsa bile bunun ne kadar olacağı; sembolik düzeyde mi kalacağı piyasaların kafasında soru işaretlerinden sadece birkaçı…

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu